pr. Federico Lombardi SJ26.06.2016, Erevan (Catholica) – Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a respins cu tărie acuzațiile Turciei că Papa Francisc a adoptat o mentalitate de cruciat atunci când a folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie masacrarea a 1,5 milioane de armeni acum un secol. Pr. Federico Lombardi SJ a exprimat această poziție în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii acreditați pentru călătoria Papei Francisc în Armenia.

Întrebările jurnaliștilor au pornit de la declarația acuzatoare făcută de vicepremierul turc Nurettin Canikli după ce Sfântul Părinte a folosit cuvântul „genocid” în referire la măcelărirea de către otomani a armenilor în 1915. Turcia respinge termenul de genocid, pretinzând că cifra de 1,5 milioane de morți este umflată și că oameni au murit de ambele părți în contextul prăbușirii imperiului otoman în timpul primului război mondial. Nurettin Canikli a spus despre cuvintele Papei că sunt „foarte nefericite” și că sunt semnul „mentalității cruciate”.

Răspunzând afirmațiilor vicepremierului turc, pr. Lombardi a spus că nimic din textele sau acțiunile Papei nu sugerează o mentalitate sau spirit cruciat. „Este însă spiritul dialogului, al edificării păcii, al construirii de punți și nu de ziduri”, a spus el. „Papa nu are de-a face nimic cu cruciații. Nu a avut nici un cuvânt împotriva turcilor.” Pr. Lombardi a subliniat că vizita de trei zile a fost una pentru pace și reconciliere, cu apeluri repetate la unitate cu Biserica Apostolică Armeană, ocazia unei declarații comune cu liderul acestei Biserici.

Exprimaţi-vă opinia