De Andrea Tornielli

Două mici rampe de scări duc la sala fântânii sfântului Grigore. Se încheie aici, într-unul din locurile cele mai sacre pentru Biserica armeană, călătoria lui Francisc în Armenia. Suntem la mai puţin de cincizeci de kilometri de Yerevan, aproape de graniţa – închisă – cu Turcia, la poalele biblicului Munte Ararat. Aici se găsea o citadelă fortificată în care sfântul Grigore Iluminătorul a fost arestat şi închis într-o fântână timp de treisprezece ani de regele Tiridate al III-lea, persecutor al creştinilor.

Însă în 301 regele, după ce a fost lovit de o boală gravă şi a fost vindecat cu mijlocirea lui Grigore, se converteşte la creştinism cu întreaga familie şi proclamă toată Armenia naţiune creştină. Prima care a devenit creştină ca naţiune. Locul închisorii sfântului Grigore se transformă în mănăstire, care în secolele XII-XIII găzduieşte un seminar renumit şi un important centru de studii şi formare. Deasupra fântânii, adâncă de şase metri şi jumătate sub pământ, a fost construită o biserică devenind ţintă de pelerinaje din toată ţara.

Complexul a fost devastat de un cutremur violent în 1679. Reconstruit în mai multe rânduri, a ajuns la structura actuală în secolul al XIX-lea şi este sub jurisdicţia directă a Sfintei Etchmiadzin. Ioan Paul al II-lea a vizitat-o la 27 septembrie 2001, la încheierea călătoriei sale de trei zile în Armenia.

Papa şi catholicosul, după ce au fost primiţi de superiorul mănăstirii, au pornit pe micile scări până în sala fântânii sfântului Grigore, unde au aprins o lumânare. Apoi în procesiune au mers în capela adiacentă unde au recitat o rugăciune în armeană şi una în italiană. La sfârşit, Papa şi Karekin au ieşit pe terasa belvedere, care dă spre Ararat, şi aici au dat drumul la doi porumbei în direcţia muntelui biblic, care astăzi se află dincolo de graniţă, în Turcia. De aici, Francisc a mers direct la aeroportul din Yerevan pentru a se întoarce la Roma.

(După Vatican Insider, 26 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia