Papa Francisc la Memorialul „Marelui Rău” – ANSA


 RV 25 iun 2016. Primul moment din agenda de sâmbătă a călătoriei apostolice efectuată de papa Francisc în Armenia a fost vizita de omagiu la Memorialul ”Marelui Rău” de la Tziternakaberd, ”Colina rândunelelor”, în apropiere de capitala țării. Memorialul a fost ridicat în amintirea masacrului din 1915 la care a fost supusă populația armeană în timpul ocupației otomane. Inaugurat în 1967, situl de importanță esențială pentru identitatea Armeniei a fost extins în 1995 cu un muzeu care păstrează amintirile și documentele despre această tragedie. Pontiful Roman, însoțit de patriarhul Karekin al II-lea, a fost primit la Memorial de președintele țării, Serj Saksyan, mergând împreună pe aleea din fața monumentului. Pontiful a păstrat câteva momente de reculegere și a depus o coroană de flori.
În fața Flăcării veșnice a fost recitată rugăciunea Tatăl Nostru, urmată de două lecturi biblice: una din Scrisoarea către Evrei, în care autorul recunoaște meritul destinatarilor de a fi îndurat o mare încercare, și una din Evanghelia după Sf. Ioan, în care Isus spune discipolilor săi: ”Tot ce veți cere în numele meu, voi face”. La încheiere, Sfântul Părinte a pronunțat Rugăciunea de mijlocire:

”Isuse Cristoase, care îi încununezi pe sfinții tăi și împlinești voința credincioșilor tăi și privești cu iubire și blândețe la făpturile tale, ascultă-ne din cerurile sfințeniei tale, prin mijlocirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinților tăi și ale celor pe care-i amintim astăzi. Ascultă-ne, Doamne, și fie-ți milă, iartă-ne, răscumpără și iartă păcatele noastre. Fă-ne vrednici de a te preamări, cu simțăminte de mulțumire, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acum și pururi, în vecii vecilor. Amin”.

Succesiv, Sfântul Părinte, patriarhul Karekin și președintele Sarksyan au mers împreună pe terasa muzeului. Tot aici, întâlnirea mișcătoare cu mai mulți copii și descendenți ai armenilor persecutați care au fost găzduiți în 1923 la reședința pontificală de la Castelgandolfo.

În amintirea vizitei, papa Francisc a vărsat apă la rădăcina unui copac din grădina Memorialului. Înainte de a pleca, vizibil pătruns de emoția și atmosfera spațiului, Sfântul Părinte a semnat în Cartea de onoare și a scris aceste cuvinte: ”Aici mă rog, cu durere în inimă, pentru ca să nu se mai întâmple niciodată asemenea tragedii, pentru ca umanitatea să nu uite și să învingă răul prin bine. Dumnezeu să dăruiască iubitului popor armean și lumii întregi pace și mângâiere! Dumnezeu să păstreze amintirea poporului armean! Memoria nu trebuie diluată, nici uitată: memoria este izvor de pace și de viitor”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia