Papa Francisc în Armenia: întâlnirea ecumenică și rugăciunea pentru pace, sâmbătă, 25 iunie, la Erevan. – REUTERS

26 iunie 2016. Să nu se mai repete niciodată orori precum “nebuneasca exterminare” suferită în urmă cu un secol de poporul armean. În discursul pronunțat sâmbătă, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Armenia, la întâlnirea ecumenică ținută în Piața Republicii, din Erevan, unde s-a aflat alături de patriarhul Karekin al II-lea, papa Francisc a reînnoit îndemnul de a rememora rănile poporului armean. Totodată, pontiful s-a rugat pentru reluarea parcursului de reconciliere între poporul armean și cel turc, iar pacea să izvorască în regiunea Nagorno Karabakh. De asemenea, și-a exprimat speranța “îndreptării cu rapiditate spre deplina comuniune”.

Pentru papa Francisc, prezența în Armenia este împlinirea unei dorințe intense, după cum a amintit la începutul discursului din cadrul întâlnirii ecumenice și a momentului de rugăciune pentru pace, de la Erevan:
Papa Francisc: “Am dorit mult să vizitez acest pământ iubit, Țara voastră, care a îmbrățișat cea dintâi credința creștină. Este un har pentru mine să mă aflu pe aceste înălțimi unde, sub privirea muntelui Ararat, chiar și tăcerea pare să ne vorbească; unde crucile de piatră – khatchakar – istorisesc o istorie unică, impregnată de credință statornică și de enormă suferință, o istorie plină de magnifici mărturisitori ai Evangheliei, ai căror urmași sunteți voi. Am venit ca pelerin de la Roma pentru a vă întâlni și pentru a vă exprima un sentiment ce izvorăște din adâncul inimii: afecțiunea fratelui vostru și îmbrățișarea fraternă a întregii Biserici Catolice care ține la voi și vă este aproape.”

Pontiful a amintit vizitele și întâlnirile dintre cele două Biserici, din anii trecuți, pe care le-a definit ca fiind “întotdeauna foarte cordiale și deseori memorabile” și care s-au intensificat. Referindu-se la parcursul de dialog dintre Biserica Catolică și Biserica Armeană Apostolică, pontiful a evidențiat că, pe această cale, cele două Biserici au fost precedate și însoțite de mulți mărturisitori, îndeosebi de mulți martiri care au sigilat cu sânge credința comună în Cristos. “Sunt stelele noastre în cer, care strălucesc asupra noastră și ne indică drumul care ne rămâne de parcurs pe pământ spre comuniune deplină”, a spus papa Francisc, amintind că printre marii Părinți s-a aflat sfântul Nerses Șnorhali, catolicos al Armeniei din secolul al IV-lea, care considera rugăciunea ca fiind indispensabilă pentru realizarea unității.
Papa Francisc:  “Pentru obținerea necesarei unități nu ajunge, potrivit sfântului Nerses, buna voință a vreunui membru al Bisericii: este indispensabilă rugăciunea tuturor. Este frumos să fim adunați aici pentru a ne ruga unii pentru alții, unii cu alții. Și mă aflu în această seară aici tocmai pentru a vă cere darul rugăciunii. Din partea mea vă asigur că, în oferirea Pâinii și a Vinului la altar, nu omit să-i prezint Domnului Biserica Armeană și iubitul vostru popor.”

Inspirându-se din cuvintele Evangheliei, mai exact din fragmentul luat din Evanghelia după Sfântul Ioan, capitolul 14 – “Pacea mea v-o las vouă, pacea mea o dau vouă; nu aşa cum v-o dă lumea v-o dau vouă” (In 14, 27) – pontiful a spus că aceste cuvinte ne dispun la implorarea de la Dumnezeu a păcii pe care lumea se chinuie atât de mult să o găsească:
Papa Francisc: “Cât sunt de mari, în prezent, obstacolele pe calea păcii, și cât sunt de tragice consecințele războaielor! Mă gândesc la populațiile constrânse să abandoneze totul, îndeosebi în Orientul Mijlociu, unde mulți dintre frații și surorile noastre suferă violențe și persecuții din cauza urii și a conflictelor tot mai alimentate de plaga proliferării și a comerțului cu arme, de tentația de a recurge la forță și de lipsa respectului față de persoana umană, în special față de cei slabi, față de săraci și față de cei care cer doar să trăiască o viață demnă. Nu pot să nu mă gândesc la cruntele încercări trăite de poporul vostru; doar cu un secol în urmă s-a abătut asupra voastră “Marele Rău”. Această enormă și nebunească exterminare, această tragică taină a fărădelegii pe care poporul vostru a trăit-o în trupul său, rămâne imprimată în memorie și arde inima.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia