22.06.2016, Vatican (Catholica) – Însoțit de câțiva refugiați, Papa Francisc a spus la audiența generală de astăzi că, urmând exemplul lui Cristos, creștinul nu poate exclude pe nimeni. „Isus ne învață să nu ne fie teamă să îl atingem pe cel sărac și pe cel exclus, pentru că El este în ei”, a spus Pontiful în fața miilor de persoane strânse în Piața San Pietro pentru seria de cateheze dedicate temei milostivirii în Jubileul Milostivirii.

Cu câteva minute înaintea de începerea audienței, după ce a făcut tura în papamobil pentru a-i saluta pe cei prezenți, Sfântul Părinte i-a invitat spontan pe 13 tineri refugiați să i se alăture pe scenă. I-au atras atenția cu un banner pe care scria: „Refugiați pentru un viitor împreună”. Refugiații au stat de-a stânga și de-a dreapta sa pe timpul audienței de o oră, iar Papa s-a referit la ei ca făcând parte din „familie”. „Sunt refugiații noștri, dar atâția îi consideră excluși. Vă rog, sunt frații noștri! Creștinul nu exclude pe nimeni, dă loc tuturor, îi lasă pe toți să vină”, a spus el în aplauzele mulțimii.

La audiență Papa a plecat de la pasajul cu vindecarea unui lepros (Lc 5,12-16). A explicat că „lepra era considerată o formă de blestem al lui Dumnezeu, de impuritate profundă. Leprosul trebuia să stea departe de toți; nu putea să meargă la templu sau avea vreo funcțiune divină. Departe de Dumnezeu și departe de oameni.” Dar leprosul din pasajul evanghelic nu se resemnează și merge la Isus, rugându-l să fie curățat de boală. „Implorarea leprosului arată că atunci când ne prezentăm la Isus nu este necesar să facem discursuri lungi. Sunt suficiente puține cuvinte, cu condiția să fie însoțite de încrederea deplină în atotputernicia Sa și în bunătatea Sa. A ne încredința voinței lui Dumnezeu înseamnă de fapt a ne încredința milostivirii sale infinite.”

Isus nu s-a ferit de lepros ci l-a atins. „De câte ori noi întâlnim un sărac care ne vine în întâmpinare! Putem să fim și generoși, putem avea milă, însă de obicei nu îl atingem. Îi oferim moneda, o aruncăm acolo, dar evităm să atingem mâna. Și uităm că acela este trupul lui Cristos! Isus ne învață să nu ne fie teamă să îl atingem pe cel sărac și pe cel exclus, pentru că El este în ei. A-l atinge pe cel sărac ne poate purifica de ipocrizie și ne poate face neliniștiți pentru condiția sa.” La final Papa ne-a invitat „să ne gândim la noi, la mizeriile noastre… Fiecare le are pe ale sale. Să ne gândim cu sinceritate. De câte ori le acoperim cu ipocrizia ‘bunelor maniere’. Și chiar atunci este necesar să stăm singuri, să ne punem în genunchi în fața lui Dumnezeu și să ne rugăm: ‘Doamne, dacă vrei, poți să mă cureți’. […] Și acum să spunem împreună această frumoasă rugăciune: ‘Doamne, dacă vrei, poți să mă cureți’.”

După audiență, Papa Francisc i-a salutat în parte pe fiecare dintre refugiați și le-a oferit câte un rozariu. Un reprezentant al grupului a spus pentru CNA că sunt actualmente asistați de Caritas Florența, Italia.

Exprimaţi-vă opinia