21.06.2016, Vatican (Catholica) – Pentru a marca aniversarea unui an de la publicarea enciclicei Papei Francisc dedicată mediului, Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace a lansat un sit dedicat documentului și eforturilor din toată lumea pentru a-i pune în practică învățătura. Situl LaudatoSi.va „dă mărturie nu doar despre impactul enciclicei ci și despre creativitatea și generozitatea poporului lui Dumnezeu de pretutindeni”, a declarat Cardinal Peter Turkson, președintele dicasterului.

Consiliul a celebrat un an de la „Laudato Si” pe 20 iunie, cu o conferință desfășurată la Bazilica Santa Maria in Montesanto din Roma. Christiana Figueres, secretar executiv al Convenției Cadru a ONU despre Schimbările Climatice, a spus într-un mesaj video că în contextul în care oamenii de știință, guvernele, economiștii și cetățenii interesați fac eforturi pentru o înțelegere internațională pentru combaterea schimbărilor de climă, enciclica Papei Francisc oferă „impulsul moral pentru o acțiune curajoasă”. Publicată cu șase luni înainte de summitul de la Paris privind mediul, a spus Figueres, documentul Papei a adus tema în „inimile și mințile a sute de milioane de persoane care altfel nu ar fi luat în considerare problema”.

Arhimandritul Athenagoras Fasiolo, păstor ortodox în Treviso, a prezentat ediția italiană a cărții „Har cosmic, rugăciune umilă: viziunea ecologică a Patriarhului verde Bartolomeu I”. Enciclica Papei Francisc și reflecțiile reunite, despre mediu, ale Patriarhului ecumenic arată că „Duhul Sfânt nu încetează să lucreze în Biserica Sa”, inspirând liderii să se îngrijească de „toată lucrarea lui Dumnezeu”. Pr. Michael Czerny SJ, oficial din Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace, a declarat că Laudato Si nu spune oamenilor ce să gândească, ci îi îndrumă prin complexitatea temei schimbărilor climatice și grijii pentru creație, invitându-i să reflecteze la propriul lor răspuns. „Varietatea și intensitatea dezbaterii”, în interiorul și în afara Bisericii, „este un răspuns foarte sănătos”, deoarece Papa a scris enciclica pentru a contribui la dezbatere și dialog.

Imagini

Exprimaţi-vă opinia