Papa Francisc20.06.2016, Vatican (Catholica) – Recunoașterea nevoilor altora este un semn de convertire autentică, care se întâmplă doar când inima este gata să fie schimbată de Isus, a spus Papa Francisc sâmbătă. „Adevărata convertire are loc atunci când primim darul harului; și un semn clar al autenticității sale este că ne dăm seama de necesitățile fraților și suntem gata să le venim în întâmpinare.” Pontiful a făcut afirmația în contextul audienței speciale ținute pe 18 iunie în contextul Jubileului Milostivirii.

Pontiful și-a bazat audiența pe textul biblic citit (Lc 24,45-48), pe care l-a sintetizat cu două expresii: convertire și iertarea păcatelor. Primul aspect a fost în centrul catehezei. „Ce este convertirea? Ea este prezentă în toată Biblia și în mod deosebit în predica profeților, care invită încontinuu poporul ‘să se întoarcă la Domnul’ cerându-i iertare și schimbându-și stilul de viață. A se converti, conform profeților, înseamnă a schimba direcția și a se îndrepta din nou către Domnul, bazându-se pe certitudinea că El ne iubește și iubirea sa este mereu fidelă. A se întoarce la Domnul.” Și a subliniat apoi că „Isus a făcut din convertire primul cuvânt al predicii sale: ‘Convertiți-vă și credeți în evanghelie’ (Mc 1,15). Cu această veste El se prezintă poporului, cerând să primească cuvântul său ca ultimul și definitivul cuvânt pe care Tatăl îl adresează omenirii (cf. Mc 12,1-11). Cu privire la predica profeților, Isus insistă și mai mult asupra dimensiunii interioare a convertirii. De fapt, în ea toată persoana este implicată, inimă și minte, pentru a deveni o creatură nouă, o persoană nouă. Își schimbă inima și unul se reînnoiește.”

Sfântul Părinte s-a oprit apoi asupra modului în care convertea Isus: nu impunându-se, ca un judecător, ci prin prezența Sa: „Isus îi convingea pe oameni cu amabilitatea, cu iubirea și cu acest comportament al său Isus atingea în profunzime inima persoanelor și ele se simțeau atrase de iubirea lui Dumnezeu și determinate să-și schimbe viața”. Ca exemple concrete a amintit convertirea lui Matei, respectiv al lui Zaheu. Și de la aceștia Pontiful a trecut la noi, care simțim de asemenea nevoia de schimbare. Și Isus se oferă spunând: „Vino, vino la mine. Munca o fac Eu: Eu îți voi schimba inima, Eu îți voi schimba viața, Eu te voi face fericit”, a spus Papa. Și a încheiat astfel: „Așadar să urmăm această invitație a Domnului și să nu opunem rezistență, pentru că numai dacă ne deschidem la milostivirea Sa, vom găsi adevărata viață și adevărata bucurie. Trebuie doar să deschidem larg poarta, iar El face restul. El face totul, dar nouă ne revine să deschidem larg inima pentru ca El să ne poată vindeca și să ne facă să mergem înainte. Vă asigur că vom fi mai fericiți. Mulțumesc.”

Legături

Exprimaţi-vă opinia