Papa Francisc|: vizita papei Francisc la comunitatea Villa Nazareth, din Roma – OSS_ROM


21 iunie 2016. Valoarea avută de mărturisirea Evangheliei de către cei care se implică în mod concret și activ în a o trăi; martiriul creștinilor din Orientul Mijlociu; valoarea onestității și îndoiala care însoțește mereu credința au fost câteva din temele abordate de papa Francisc în lunga reflecție din cadrul vizitei de sâmbătă, 18 iunie, la comunitatea “Villa Nazareth”, din Roma.

Fondată în 1946, de către mons. Domenico Tardini, cu scopul de a găzdui orfani sau fii proveniți din familii numeroase și sărace, în prezent comunitatea “Villa Nazareth” din Roma oferă ospitalitate unor studenți merituoși care provin din familii fără posibilități materiale. Papa Francisc s-a rugat împreună cu membrii comunității și a răspuns, în mod liber, la unele întrebări, după cum ne informează colegul nostru Paolo Ondarza, prezent la eveniment:

Mărturia celor care “își murdăresc mâinile”
“Fie ca Domnul să ne elibereze de preoții grăbiți sau care sunt mereu ocupați încât n-au timp să asculte, să vadă… Să ne elibereze de învățătorii legii care vor să prezinte credința lui Isus Cristos cu o rigiditate matematică și să ne învețe cum să dobândim acea înțelepciune a Evangheliei: ‘murdărirea mâinilor’ [n.n. implicarea în mijlocul problemelor]. Domnul să ne dea acest har.”

Redeșteptarea curajului
Răspunzând liber la șapte întrebări, papa Francisc a subliniat valoarea mărturiei curajului credinței, a unei vieți creștine autentice:
” (…) Cum am putea redeștepta măreția și curajul unor alegeri cu o amplă perspectivă, avântul inimii pentru a înfrunta provocările educative și afective? Cine nu riscă nu merge mai departe. ‘Dar dacă greșesc?’ [ne-am putea întreba] Însă, binecuvântat fie Domnul! Greșești și mai mult dacă stai pe loc: închiderea este greșeala, o mare greșeală. Riscă. Este foarte trist să vezi vieți care stau pe loc, ca și cum ar fi mașini parcate. Este trist să vezi persoane care par mai curând mumii dintr-un muzeu și nu ființe vii.”

Martiriul, mister al credinței. Respingerea reducționismelor sociologice
Pontiful a definit exemplare curajul credinței autentice și mărturia credibilă despre Cristos cel Înviat dată de martiriul creștinilor egipteni de rit copt, uciși cu sălbăticie pe o plajă din Libia:
“Mie nu-mi place, și vreau să spun în mod clar acest lucru, nu-mi place când se vorbește despre un genocid al creștinilor; de pildă în Orientul Mijlociu. Aceasta este o formulă reductivă, este reducționist. Este vorba de fapt despre o persecuție care-i conduce pe creștini la fidelitate, la coerența propriei credințe. Să nu reducem martiriul, care este un mister al credinței, la un reducționism sociologic.”

Martiriul zilnic al onestității în ‘paradisul mitei’
Însă martiriul sângeros nu este unicul mod de a-l mărturisi pe Cristos, a observat papa Francisc. Există și martiriul tăcut, de fiecare zi, precum martiriul onestității într-o lume devenită ‘paradisul mitei’, sau martiriul tăcut în fața ‘tentației bârfelor’.
“Există martiriul de fiecare zi (…) martiriul onestității, al răbdării, al răbdării de a-i educa pe fii, martiriul fidelității în iubire. ”

Dacă credința nu intră în criză, creștinului îi lipsește ceva
Coerența creștină constă în a recunoaște că suntem păcătoși, vindecați de Cristos sau pe cale de vindecare: este contrariul ostentației, a te considera perfect, a spus papa Francisc. În acest sens, pontiful a admis că în tinerețe și chiar și mai recent a fost încercat de îndoială și de descurajare în credință:
“Creștinului care nu a simțit uneori această îndoială, astfel încât credința să-i fi intrat în criză, îi lipsește ceva: este un creștin care se mulțumește cu puțină mondenitate și astfel merge mai departe în viață.”

Gratuitatea, limbajul lui Dumnezeu
Gratuitatea este limbajul lui Dumnezeu, a subliniat de asemenea pontiful, explicând că – într-o lume dominată de logica utilitaristă – suntem chemați la utilizarea limbajului lui Dumnezeu, cel al gratuității.
“Azi, trebuie să facem mult efort pentru a reuși să-i deosebim pe sfinții autentici de cei care își aplică o mască de sfinți. Există multe persoane care se maschează în creștini, dar care, de fapt, nu practică gratuitatea, trăind într-un cu totul alt mod.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia