19.06.2016, Roma (Catholica) – Vineri după-masa, Papa Francisc a vizitat două comunități de preoți din Roma ca parte a inițiativei „Vinerea milostivirii”, care are ca scop petrecerea unui timp cu diferite grupuri în fiecare lună a Jubileului Milostivirii. „În această dimineață, continuând inițiativa jubiliară, Sfântul Părinte a decis să își îndrepte atenția către preoți”, a spus pr. Federico Lombardi SJ, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, într-un comunicat din 17 iunie.

Pr. Lombardi a spus că după ce la începutul lunii a celebrat Jubileul Preoților, Pontiful a dorit să arate „apropierea și atenția sa” față de preoții care nu au putut participa personal la întâlnire. „De aceea Papa a ales nu una ci două comunități de preoți”, unde a făcut vizite neanunțate, astfel că s-a ajuns la „o lungă și intensă după-amiază, plină de întâlniri, emoții, bucurii spirituale și momente de rugăciune”.

Papa a plecat din Vatican înainte de 4PM, mergând la comunitatea „Muntele Tabor”, unde sunt opt preoți din Dieceze diferite, fiecare afectat de diverse suferințe. Preoții din comunitate sunt însoțiți de diaconul Ermes Luparia, fost colonel în Forțele Aeriene, care lucrează cu Părinții Salvatorieni. Diaconul este și președintele Asociației Italiene a Psihologilor și Pediatrilor Catolici. Sfântul Părinte s-a întâlnit cu preoții în capela comunității, unde i-a ascultat și s-a rugat cu ei.

A doua vizită a fost la comunitatea de preoți bătrâni ai Diecezei de Roma, oficial numită „Casa San Gaetano”, dar cunoscută mai colocvial ca „I cento preti”. Aici se află 21 de preoți, dintre care unii bolnavi, asistați de trei surori și alte persoane. Directorul casei, pr. Antonio Antonelli, a fost preot paroh timp de mulți ani, dar acum este foarte bolnav el însuși. Majoritatea celor din casă sunt preoți diecezani, câțiva fiind și din ordine religioase. „După ce și-au dăruit viața în slujba Bisericii și a credincioșilor, acum acești preoți trăiesc retrași, uitați de mulți”, a spus pr. Lombardi. Papa Francisc a dorit „să arate fiecăruia afecțiunea sa concretă și cordială, bogată în mângâieri, dând un alt exemplu puternic de milostivire, atenție și recunoștință întregii comunității romane și Bisericii”.

Decizia Papei de a veni la aceste comunități reprezintă a șasea inițiativă din „Vinerile milostivirii”. În ianuarie a fost la un azil de bătrâni, cu persoane aflate în stare vegetativă, iar în luna următoare a fost la un centru de recuperare a celor dependenți de droguri. Inițiativa din luna martie a avut loc în Joia Mare, când a mers la CARA, centrul de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto, spălând picioarele la 12 persoane. În aprilie a mers pe o insulă grecească, la migranți și refugiați, iar în mai la comunitatea „Chicco”, cu persoane cu grave dizabilități mentale.

Exprimaţi-vă opinia