• 19 Iun 2016

La rugăciunea ”Angelus”, recitată azi împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru, papa Francisc a prezentat o amplă reflecție despre evanghelia duminicii – a XII-a din timpul liturgic de peste an – și a făcut o rugăciune pentru reușita Sinodului pan-ortodox, care a început azi în Creta. La saluturile finale, Pontiful a menționat beatificarea, sâmbătă, în Italia, a călugăriței Maria Celeste Castrorosa și Ziua internațională a refugiaților, care va fi marcată luni, 20 iunie, la inițiativa Națiunilor Unite.

Referindu-se la evanghelia duminicii din calendarul roman sau latin (Lc 9,18-24), Sfântul Părinte a scos în evidență dialogul lui Isus cu discipolii săi cu privire la identitatea sa. Unii spun că Isus ar fi Ioan Botezătorul, alții Ilie sau unul din profeții din vechime. ”Lumea îl stima mult pe Isus și îl considera un mare profet, dar încă nu era conștientă de adevărata sa identitate, de faptul că El ar fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu trimis de Tatăl pentru mântuirea tuturor”. Când se adresează direct apostolilor săi, Isus primește răspunsul lui Petru: ”Tu ești Cristosul lui Dumnezeu” (Lc 16,20).
Papa Francisc: ”Aceleași întrebări sunt astăzi adresate fiecăruia dintre noi: cine este Isus pentru lumea din timpul nostru? Dar cealaltă [întrebare] este mai importantă: cine este Isus pentru fiecare dintre noi, pentru mine, pentru tine? Cine este Isus pentru fiecare dintre noi? Suntem chemați să ne însușim răspunsul lui Petru, mărturisind cu bucurie că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul veșnic al Tatălui care s-a făcut om ca să răscumpere omenirea, revărsând asupra ei belșugul milostivirii divine. Lumea are nevoie mai mult ca niciodată de Cristos, de mântuirea sa, de iubirea sa milostivă. Multe persoane simt un gol în jurul lor și înăuntrul lor – poate că uneori, și noi – altele trăiesc în neliniște și nesiguranță din cauza precarității și a conflictelor. Toți avem nevoie de răspunsuri adecvate la întrebările noastre, la problemele noastre concrete. În Cristos, numai în El, este cu putință să aflăm adevărata pace și împlinirea oricărei aspirații omenești. Isus cunoaște inima omului ca nimeni altul. De aceea, o poate vindeca, dăruindu-i viață și mângâiere”.

În evanghelia duminicii, după ce a încheiat dialogul cu apostolii, Isus se adresează tuturor spunând: ”Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze” (v. 23). Desigur, a subliniat Sfântul Părinte, ”nu este vorba de o cruce ornamentală, de o cruce ideologică. Este crucea vieții, este crucea propriei datorii, crucea jertfirii de sine pentru ceilalți din iubire – pentru părinți, pentru fii, pentru familie,pentru prieteni, chiar și pentru dușmani. Este crucea disponibilității în a fi solidari cu cei săraci, în a se dedica pentru cauza dreptății și a păcii”.
Papa Francisc: ”În asumarea acestei atitudini, a acestor cruci, întotdeauna se pierde ceva. Nu trebuie, însă, să uităm niciodată că «cine își va pierde viața [pentru Cristos], acela o va salva» (v. 24). Este un a pierde, pentru a câștiga. Să ne amintim de toți frații noștri care și astăzi pun în practică aceste cuvinte ale lui Isus, dăruindu-și timpul lor, munca lor, osteneala lor și chiar viața lor pentru a nu-și tăgădui credința în Cristos. Isus, prin Duhul său cel Sfânt, ne dă tăria de a merge înainte pe drumul credinței și al mărturiei: să facem ceea ce credem, nu să spunem una și să facem alta. Pe această cale este întotdeauna alături de noi și merge înaintea noastră Fecioara Maria: să ne lăsăm luați de mână de ea când trecem prin momentele mai întunecoase și mai grele”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a menționat beatificarea, sâmbătă, în Italia, a călugăriței Maria Celeste Crostarosa, călugăriță: ”noua Fericită, prin exemplul și mijlocirea ei, să ne ajute să ne conformăm viața noastră cu Isus, Mântuitorul nostru”.

În fine, înainte de a sublinia Ziua internațională a refugiatului, marcată luni, 20 iunie, la inițiativa Națiunilor Unite pe tema ”Cu refugiații. Noi stăm de partea celor constrânși să fugă”, Sfântul Părinte a îndemnat credincioșii să se roage pentru Sinodul pan-ortodox care a început duminică în Creta:
Papa Francisc: ”Astăzi, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt după calendarul iulian urmat de Biserica ortodoxă, prin celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a început în Creta Sinodul pan-ortodox. Să ne unim la rugăciunea fraților noștri ortodocși, invocându-l pe Duhul Sfânt ca să-i asiste cu darurile sale pe patriarhii, arhiepiscopii și episcopii reuniți în Sinod. Cu toții împreună să ne rugăm Fecioarei Maria pentru toți frații ortodocși. «Bucură-te, Marie»”.

(rv – A. Dancă)

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia