17.06.2016, Roma (Catholica) – Papa Francisc a spus joi că unele căsătorii sacramentale de astăzi nu sunt valide, deoarece cuplurile nu intră în căsătorie cu o înțelegere corespunzătoare privind permanența ei, respectiv angajamentul de asumat. „Trăim într-o cultură a provizoriului”, a afirmat Sfântul Părinte în discursul liber de ieri, 16 iunie. După ce s-a adresat congresului pastoral al Diecezei de Roma a susținut o sesiune de întrebări și discursuri.

Un laic l-a întrebat despre „criza căsătoriei” și despre cum catolicii pot să îi educe pe tineri despre iubire, să îi învețe despre căsătoria sacramentală, să îi ajute să depășească „rezistența lor, deziluziile și temerile”. Papa a vorbit făcând trimitere la propria experiență. „Am auzit un Episcop spunând acum câteva luni că a întâlnit un tânăr care terminase studiile universitare și i-a spus: ‘Doresc să devin preot, dar doar pentru 10 ani’. Este cultura provizoriului. Și aceasta se întâmplă pretutindeni, și în viața preoțească, în viața călugărească.”

În viziunea Pontifului această cultură a provizoriului face ca „majoritatea căsătoriilor sacramentale să fie nule” (transcrierea oficială, cu acordul Papei, a modificat „majoritatea” cu în „o parte din”). „Deoarece ei spun ‘da, pentru restul vieții’, dar nu știu ce spun. Deoarece au o cultură diferită. Spun cuvintele, au buna intenție, dar nu știu în fapt.” A amintit apoi de o întâlnire cu o femeie din Buenos Aires care l-a „certat”. I-a spus că preoții studiază pentru preoție ani de zile și pot primi permisiunea să părăsească preoția pentru a se căsători și a avea o familie; ca laici „trebuie să primim Sacramentul pentru toată viața, în mod indisolubil, iar noi laicii avem patru conferințe (de pregătire pentru căsătorie) și acestea pentru toată viața”.

Papa Francisc a afirmat că pregătirea pentru căsătorie este o problemă și că problemele maritale sunt conectate cu situațiile sociale din jurul căsătoriilor. A amintit de întâlnirea sa cu un bărbat logodit, care dorind să se căsătorească era în căutarea unei biserici care să se potrivească cu rochia logodnicei și care să nu fie departe de un restaurant. „Este o problemă socială și cum putem schimba aceasta? Nu știu”, a spus Papa. A amintit că pe când era Arhiepiscop de Buenos Aires a interzis căsătoriile când soția era „cu burta la gură”. A făcut-o pentru că era discutabil consimțământul liber pentru căsătorie. „Poate că se iubesc unul pe altul și am văzut cazuri frumoase în care după doi-trei ani s-au căsătorit. I-am văzut intrând în biserică, tată, mamă și copil, de mână. Dar știau bine ce fac.”

Papa Francisc a atribuit criza căsătoriei oamenilor care „nu știu ce este Sacramentul” și nu știu „frumusețea Sacramentului”. „Nu știu că este indisolubilă, nu știu că este pentru întreaga ta viață. Este dificil.” A dezvăluit că multe dintre cuplurile care participă la cursurile de pregătire pentru căsătorie în Argentina de regulă trăiesc deja împreună. „Preferă concubinajul iar aceasta este o provocare. Nu să îi întrebi: de ce nu vă căsătoriți? Nu. Să îi însoțim, să așteptăm, să îi ajutăm să se maturizeze, să ajutăm fidelitatea să se maturizeze.”

A mai spus că în nord-estul Argentinei, la țară, cuplurile au un copil și trăiesc împreună. Fac căsătoria civilă când copilul merge la școală, iar atunci când devin bunici se căsătoresc religios. „Este o superstiție, căci căsătoria înspăimântă soțul. Este o superstiție care trebuie depășită”, a spus Pontiful. „Am văzut multă fidelitate în aceste concubinaje și sunt sigur că aceasta este o căsătorie reală, că are harul unei căsătorii reale datorită fidelității lor, dar există superstiții locale ș.a.” Și a concluzionat: „Căsătoria este cea mai dificilă arie din munca pastorală”.

Exprimaţi-vă opinia