16.06.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a afirmat miercuri că trebuie să ascultăm strigătul celor săraci și nevoiași, rezistând ispitei de a ne închide inimile deoarece suntem „deranjați” de cererea lor repetată după ajutor. Reflectând asupra miracolului din cap. 18 al Evangheliei lui Luca, în care Isus vindecă un orb ce strigă după El de pe marginea drumului, Pontiful a subliniat că acesta avea o voce puternică, dar oamenii de lângă el îl ceartă pentru a-l face să tacă, de parcă nu avea dreptul de a vorbi.

„De câte ori noi, când vedem atâția oameni pe drum – oameni nevoiași, bolnavi, care nu au de mâncare – suntem deranjați. De câte ori, când ne aflăm în fața atâtor refugiați, suntem deranjați. Este o ispită pe care o avem noi toți. Toți, și eu! Pentru aceasta Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează amintindu-ne că indiferența și ostilitatea ne fac orbi și surzi, ne împiedică să îi vedem pe frați și nu permit să îl recunoaștem în ei pe Domnul. Indiferență și ostilitate. Și uneori această indiferență și ostilitate devin și agresiune și insultă: ‘dar alungați-i pe toți aceștia!’, ‘puneți-i în altă parte!’ Această agresiune o făceau oamenii când striga orbul: ‘tu pleacă, hai, nu vorbi, nu striga’.”

Audiența generală din 15 iunie, din Piața San Pietro, a continuat seria catehezelor dedicate milostivirii, care au la bază miracole ale lui Isus. Pontiful a subliniat că în răspunsul mulțimii, „Trece Isus, Nazarineanul”, se folosește același verb din cartea Exodului, cu îngerul morții care îi salvează pe egipteni. „Este ‘trecerea’ Paștelui, începutul eliberării: când trece Isus, mereu este eliberare, mereu este mântuire! Deci, orbului este ca și cum i s-ar vesti paștele său.” Spre deosebire de mulțime, a mai spus Papa, „acest orb vede cu ochii credinței”. „Trecerea Domnului este o întâlnire de milostivire care îi unește pe toți în jurul Lui pentru a permite să îl recunoască pe cel care are nevoie de ajutor și de consolare. Și în viața noastră Isus trece; și când trece Isus, iar eu îmi dau seama de aceasta, este o invitație de a mă apropia de El, să fiu mai bun, să fiu un creștin mai bun, să îl urmez pe Isus.”

La final a amintit cuvintele lui Isus adresate orbului: „Ce vrei să fac pentru tine?” Aceste cuvinte ale lui Isus sunt impresionante: Fiul lui Dumnezeu acum stă în fața orbului ca un slujitor umil. El, Isus, Dumnezeu, spune: ‘Ce vrei să fac? Cum vrei să te slujesc?’ Dumnezeu se face slujitor al omului păcătos. Și orbul îi răspunde lui Isus fără a-l mai numi ‘Fiul lui David’, ci ‘Domn’, titlul pe care Biserica încă de la începuturi îl aplică lui Isus Înviat.” Datorită credinței, orbul poate să vadă „și, mai ales, se simte iubit de Isus”. Pasul următor: devine discipol, dându-i glorie lui Dumnezeu. „Din cerșetor în discipol, și acesta este și drumul nostru: noi toți suntem cerșetori, toți. Avem nevoie mereu de mântuire. […] Să ne lăsăm și noi chemați de Isus și să ne lăsăm vindecați de Isus, iertați de Isus, și să mergem în urma lui Isus lăudându-l pe Dumnezeu. Așa să fie!”

Exprimaţi-vă opinia