Roma: 15, 16 iunie, Jubileul Milostivirii destinat artiștilor itineranți, în special din lumea circului și a spectacolelor în aer liber – AP

16/06/2016 12:14
16 iunie 2016. Joi, 16 iunie, în jurul orei prânzului, cei circa șapte mii de participanți la Jubileul Milostivirii destinat artiștilor itineranți, în special din lumea circului și a spectacolelor în aer liber, s-au întâlnit cu Sfântul Părinte, în cadrul unei audiențe speciale, în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Adresându-se profesioniștilor din lumea circului, lucrătorilor din parcurile de distracții și bâlciuri, păpușarilor și membrilor unor fanfare și grupuri folclorice din țări europene, inclusiv din România, dar și din continentul american și din Africa, reuniți la Roma în zilele de 15 și 16 iunie, papa Francisc i-a definit “artizani ai atmosferei de sărbătoare, ai uimirii și frumuseții”.
Papa Francisc: “Atmosfera de sărbătoare și bucuria sunt semnele distinctive ale identității voastre, ale profesiunilor și vieților voastre și, în cadrul Jubileului Milostivirii, nu putea lipsi această întâlnire. Voi aveți o resursă specială: cu mutările voastre continue, puteți duce tuturor iubirea lui Dumnezeu, îmbrățișarea și milostivirea sa. Puteți fi comunitatea creștină itinerantă, mărturisitori ai lui Cristos care este mereu în mers pentru a-i întâlni și pe cei mai îndepărtați.”

Exprimându-și gratitudinea pentru modul în care, în Anul Sfânt al milostivirii, artiștii itineranți și-au manifestat deschiderea față de cei mai nevoiași – în special față de oamenii străzii, dar și față de tinerii cu dificultăți și față de persoanele din închisori – pontiful a evidențiat că și spectacolul oferit celor din urmă este o formă de milostivire și un mod de a semăna frumusețe și bucurie într-o lume adesea tristă și sumbră.

Referindu-se la principalele calități ale spectacolelor itinerante și populare, Sfântul Părinte a amintit:
Papa Francisc: “Spectacolul itinerant și popular este forma cea mai veche de divertisment, fiind la îndemâna oricui și adresându-se tuturor, mici și mari, îndeosebi familiilor; [acesta] răspândește cultura întâlnirii și socializarea prin spectacol. Spațiile în care vă desfășurați activitatea pot deveni locuri de agregare și de fraternitate. De aceea, vă încurajez să fiți mereu primitori față de cei neînsemnați și nevoiași, oferindu-le cuvinte și gesturi de consolare celor închiși în ei înșiși, amintindu-le cuvintele sfântului Paul: ‘Cine face milostenie s-o facă cu bucurie’ (Rom 12,8).

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia