12.06.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a denunțat duminică mentalitatea în creștere conform căreia persoanele bolnave și cu handicap nu pot fi fericite și trebuie să fie ținute departe de societate. În realitate, a spus el, adevărata fericire o dă capacitatea noastră de a iubi. „Într-o epocă în care îngrijirea trupului a devenit un mit de masă și o afacere economică, ceea ce este imperfect trebuie să fie ascuns, căci atentează la fericirea și la seninătatea privilegiaților și pune în criză modelul dominant”, a spus Papa Francisc la predica din 12 iunie din Piața San Pietro.

Liturghia a fost ultimul eveniment din cadrul Jubileului celebrat la sfârșit de săptămână pentru bolnavi și pentru persoanele cu handicap. Pontiful a deplâns faptul că „se consideră că [o astfel de persoană] nu poate să fie fericită, pentru că este incapabilă să realizeze stilul de viață impus de cultura plăcerii și a distracției. […] Mai bine să fie ținute separate aceste persoane, în vreun ‘țarc’ – eventual aurit – sau în ‘rezervele’ pietismului și asistențialismului, pentru ca să nu încurce ritmul bunăstării false. În unele cazuri chiar se susține că este mai bine să se descotorosească de ele cât mai repede, pentru că devin o povară economică nesustenabilă într-un timp de criză.”

Sfântul Părinte a vorbit de iluzia trăită de cel care „închide ochii în fața bolii și a neputinței”, explicând că acesta „nu înțelege adevăratul sens al vieții, care comportă și acceptarea suferinței și a limitei. Lumea nu devine mai bună pentru că este compusă numai din persoane aparent ‘perfecte’, ca să nu spunem ‘machiate’, ci atunci când cresc solidaritatea între ființele umane, acceptarea reciprocă și respectul. Cât sunt de adevărate cuvintele apostolului: ‘Ceea ce este slab pentru lume, Dumnezeu a ales pentru a-i face de rușine pe cei puternici’!”

Pornind de la evanghelia zilei, Pontiful a subliniat importanța iubirii. „Fericirea pe care o dorește fiecare se poate exprima în atâtea moduri și poate fi obținută numai dacă suntem capabili să iubim. Acesta este drumul. Este întotdeauna o chestiune de iubire; nu există alt drum. Adevărata provocare este aceea a celui care iubește mai mult. Câte persoane cu handicap și suferinde se redeschid vieții imediat ce descoperă că sunt iubite! Și câtă iubire poate proveni dintr-o inimă chiar și numai datorită unui zâmbet!”

Papa Francisc a încheiat spunând: „Modul în care trăim boala și handicapul este indicator al iubirii pe care suntem dispuși să o oferim. Modul în care înfruntăm suferința și limita este criteriu al libertății noastre de a da sens experiențelor vieții, și atunci când ne apar absurde și nemeritate. De aceea, să nu ne lăsăm tulburați de aceste suferințe. Știm că în slăbiciune putem să devenim puternici și să primim harul de a completa ceea ce lipsește în noi din suferințele lui Cristos, în favoarea Bisericii, Trupul Său; un trup care, după imaginea Trupului Domnului înviat, păstrează rănile, semn al luptei dure, dar sunt răni transfigurate pentru totdeauna de iubire.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia