Papa Francisc12.06.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a oferit rugăciunile sale și compasiunea pentru cei afectați de atacul de sâmbătă noaptea de la un club de noapte din Orlando, SUA. În declarația din 12 iunie, pr. Federico Lombardi SJ, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, spune că „masacrul teribil” care a lăsat „un număr mare de victime inocente, a provocat în Papa Francisc și în noi toți sentimente profunde de oroare și de condamnare, de durere și neliniște față de această nouă manifestare de absurditate criminală și ură fără sens”.

„Papa Francisc se alătură familiilor victimelor și celor răniți, în rugăciune și în compasiune”, se mai spune în declarație. „Împărtășind suferința lor indescriptibilă, el îi încredințează pe toți Domnului, pentru ca să găsească mângâiere. Sperăm cu toții să se găsească acele căi, cât mai rapid posibil, de identificare și de contracarare efectivă a cauzelor unor astfel de teribile și absurde violențe, care rănesc profund dorința de pace a poporului american și a întregii omeniri.” Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și 53 rănite la primele ore ale zilei de 12 iunie, când un tânăr înarmat, în vârstă de 29 de ani, pe numele lui Omar Mateen, a început să tragă în clubul de noapte Pulse, care deservește clientelă gay.

Mateen, din Florida, de descendență afgană, a luat ostateci timp de trei ore, fiind în final împușcat de ofițeri SWAT. În timp ce violența în masă ar putea fi motivată ideologic, nu se știe să fi avut legături cu vreo grupare teroristă. Numărul de victime face ca incidentul de la Orlando să fie cel mai sângeros din istoria Statelor Unite. Numărul deceselor ar putea crește în următoarele ore. Episcopul John Noonan de Orlando a transmis pe Twitter: „Ne rugăm pentru victimele atacului armat din Orlando din această dimineață, pentru familiile lor și pentru cei ce au intervenit primii. Fie ca milostivirea Domnului să fie peste noi.”

Exprimaţi-vă opinia