Icoana: Madonna Salus Infirmorum (Sfânta Fecioară Maria Tămăduitoarea Bolnavilor) adusă în Piața Sfântul Petru duminică, 12 iunie, pentru Jubileul bolnavilor și al persoanelor cu dizabilități. – RV

11 iunie 2016. Duminică, 12 iunie, a XI-a de peste an, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru, pe esplanada bazilicii, la ora 10.30, în contextul Jubileului Milostivirii dedicat bolnavilor și persoanelor cu dizabilități, cu desfășurare între 10 și 12 iunie.

Cea de-a treia zi de celebrări și evenimente dedicate persoanelor bolnave și cu dizabilități în Anul Sfânt al Milostivirii va începe la ora 8.30, în Piața Sfântul Petru, cu cântări și mărturii pregătitoare pentru Sfânta Liturghie. Această primă parte, intitulată “Când sunt slab atunci sunt puternic”, continuă cu celebrarea euharistică la finalul căreia Sfântul Părinte va recita împreună cu pelerinii și credincioșii adunați în Piața Sfântul Petru tradiționala rugăciune mariană “Angelus” (Îngerul Domnului).

Cu începere de la ora 14, continuă pelerinajul la Poarta Sfântă pentru persoanele înscrise pentru această zi, pelerinaj care va continua până la ora 19.
Duminică, 12 iunie, pentru prima oară în Piața Sfântul Petru, lectura Evangheliei va fi de asemenea dramatizată de un grup de persoane cu handicap intelectual fapt ce va permite ca textul să fie înțeles mai ales de pelerinii afectați de astfel de dizabilități. La altar vor fi prezenți ministranți cu Sindrom Down și un diacon afectat de surditate, iar lecturile vor fi proclamate de persoane cu diferite forme de dizabilitate, fiind ulterior traduse în limbajul internațional al semnelor.

În cursul Sfintei Liturghii, va fi expusă imaginea Maicii Domnului venerată cu titlul de “Madonna Salus infirmorum”  (Tămăduitoarea bolnavilor). Icoana este păstrată în biserica “Santa Maria Maddalena in Campo Marzio”, o pictură din secolul al XVI-lea, donată în 1619 de o nobilă romană după ce rugăciunile ei de vindecare în fața acestei icoanei au fost ascultate în mod miraculos. În așteptarea începerii Sfintei Liturghii, vor fi împărtășite unele experiențe de credință legate de situații de boală și moarte, printre acestea numărându-se mărturia lui Enrico Petrillo, soțul Chiarei Corbella, decedată la doar 28 de ani din cauza unei tumori descoperită în timpul sarcinii și mărturia unei mame, Maria Grazia Fiore, cu doi copii dizabili.

Monseniorul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări, a explicat într-un interviu solicitat de colega noastră Debora Donnini că, prin Jubileul Milostivirii dedicat bolnavilor și persoanelor cu dizabilități, Biserica dorește să le exprime atenția și iubirea cu care-i înconjoară.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia