Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joi, 9 iunie, în capela Casei Sfânta Marta – OSS_ROM


 9 iunie 2016. A vrea “sau aceasta sau nimic” nu este catolic, ci “eretic”, a atras atenția papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată joi dimineață (9 iunie), în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican. Pontiful a pus accentul pe “realismul sănătos” transmis de Domnul discipolilor săi, subliniind răul adus poporului lui Dumnezeu de unii oameni ai Bisericii care fac opusul a ceea ce spun. Papa a îndemnat la eliberarea de un idealism rigid care nu permite reconcilierea dintre noi.
 “Vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” Inspirându-se din acest fragment din Evanghelia după sfântul Matei, capitolul 5, din liturgia zilei, pontiful s-a oprit asupra importanței realismului creștin. Evanghelia relatează că poporul era oarecum rătăcit pentru că cei care-i învățau legea nu erau coerenți în mărturia lor de viață, Isus îndemnându-i pe discipoli să depășească acest tip de comportament și “să se ridice”, luând ca metru de măsură prima ca importanță dintre porunci: iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui,  Isus subliniind că “oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată”.

A-ți insulta fratele este egal cu a-i pălmui sufletul
“Ne face bine să auzim astfel de cuvinte în aceste timpuri în care suntem foarte mult obișnuiți să le aplicăm altora calificative, vocabularul nostru fiind foarte creativ când vine vorba să-i insultăm pe alții”, a spus pontiful explicând că jignirea este un păcat, înseamnă “să ucizi, pentru că lovești sufletul unui frate al tău”, demnitatea sa. Papa a adăugat cu ironie amară că, deseori, spunem despre alții sau altora, “cu bunătate”,  multe cuvinte urâte.

Revenind la textul Evangheliei în care se relatează despre poporul dezorientat, papa Francisc a atras atenția asupra răului care se face atunci când unii creștini trăiesc în mod contrar învățăturii lui Cristos:
“De câte ori nu auzim despre astfel de situații existente în Biserică, de câte ori?”, a spus pontiful referindu-se la situații în care poporul lui Dumnezeu este rănit de scandalul dat de comportamentul necreștin al unor persoane care ar trebuie să aibă un comportament creștin ireproșabil. De asemenea, pontiful s-a referit la rănile create în rândul poporului de rigiditatea cărturarilor și a fariseilor care îi îndepărta pe profeți din mijlocul oamenilor, ajungând chiar să-i ucidă pe profeții aducători de aer nou.

Urmarea realismului sănătos al Bisericii, nu a idealismului și rigidității
Pontiful a subliniat că “generozitatea și sfințenia” pe care ni le cere Isus sunt asemenea mersului în sus, fiind “eliberarea” de “rigiditatea legii și de idealismele care nu ne fac bine”. Isus, a spus, “ne cunoaște bine”, ne știe natura. “De multe ori”, a adăugat, “nu se poate ajunge la perfecțiune, dar cel puțin faceți ce puteți, puneți-vă de acord”.

“Acesta este sănătosul realism al Bisericii catolice: Biserica catolică nu învață niciodată ‘sau aceasta sau cealaltă’. Nu este catolic acest mod. Biserica spune: ‘aceasta și aceasta’, spune ‘fă cum este cel mai bine, împacă-te cu fratele tău, nu-l insulta. Iubește-l. Însă, dacă există vreo problemă, cel puțin pune-te de acord cu el, astfel încât să nu izbucnească războiul'”

Domnul ne cere să nu fim ipocriți, să nu mergem să-l lăudăm pe Dumnezeu cu aceiași limbă cu care-l insultăm pe fratele nostru. “Faceți ceea ce puteți”, a spus, “însă măcar să evitați războiul dintre voi, puneți-vă de acord”:
“Și îmi permit să vă spun despre ceva care ar putea părea bizar, despre mica sfințenie a negocierii. ‘nu pot face totul, dar mă pun de acord cu tine, cel puțin nu ne insultăm, nu ne războim, ci trăim toți în pace’. Isus este grandios. Ne eliberează de toate mizeriile noastre. [Ne eliberează] chiar și de acel idealism care nu este catolic. Să-i cerem Domnului să ne învețe, mai întâi să ieșim din orice formă de rigiditate, mergând în sus, pentru a-l putea adora și lăuda pe Dumnezeu. Să ne învețe, Domnul, să ne reconciliem între noi și să ne învețe să ne punem de acord până la punctul în care putem face acest lucru.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia