Editura “Presa Bună” anunţă apariţia cărţii Amoris laetitia (“Bucuria iubirii”). Exortaţia apostolică despre iubirea în familie, scrisă de papa Francisc şi tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătraşcu, a apărut în colecţia “Documente”, nr. 88, în formatul 14×20 cm, are 214 pagini şi poate fi procurată de la librăria “Presa Bună, precum şi de la celelalte librării catolice din ţară, la preţul de 10 lei.

Redăm prezentarea acestei exortaţii aşa cum a apărut în numărul din luna mai 2016 al revista “Lumina creştinului”.

Textul a fost semnat de papa Francisc la 19 martie, în solemnitatea Sfântul Iosif, soţul sfintei Fecioare Maria şi tatăl purtător de grijă al lui Isus, şi este a doua sa exortaţie apostolică, după Evangelii gaudium “Bucuria evangheliei”, din anul 2013.

Exortaţia este “postsinodală”, fiind un document pastoral elaborat de suveranul pontif pornind de la rapoartele finale ale celor două sinoade organizate de Biserica Catolică în anii 2014 şi 2015, dedicate familiei. Aşa cum s-a întâmplat şi cu alte documente magisteriale, papa s-a folosit şi de contribuţiile diferitelor conferinţe ale episcopilor din lume (Kenya, Australia, Argentina etc.) şi a citat personalităţi semnificative, precum Martin Luther King sau Erich Fromm. Un caracter aparte îl are citarea din filmul “Prânzul lui Babette” (“Babette’s Feast”, din 1987), pe care papa a voit să o evoce pentru a explica ideea de gratuitate.

Documentul a fost prezentat oficial la Vatican, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat cuvântul cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; cardinalul Christoph Schönborn, O.P., arhiepiscop de Viena; soţii Francesco Miano, profesor de filozofie morală la Universitatea de Studii din Roma Tor Vergata, şi Giuseppina De Simone in Miano, profesor de filozofie la Facultatea de Teologie a Italiei Meridionale, din Napoli.

În partea introductivă a textului, papa Francisc oferă o scurtă prezentare: “Această exortaţie dobândeşte o semnificaţie specială în contextul acestui An Jubiliar al Milostivirii. În primul rând, pentru că o intenţionez ca o propunere pentru familiile creştine, care să le stimuleze să stimeze darurile căsătoriei şi familiei şi să menţină o iubire puternică şi plină de valori, precum generozitatea, angajarea, fidelitatea şi răbdarea. În al doilea rând, pentru că îşi propune să-i încurajeze pe toţi să fie semne de milostivire şi de apropiere acolo unde viaţa familială nu se realizează perfect sau nu se desfăşoară cu pace şi bucurie” (AL 5).

Textul este structurat în nouă capitole şi se încheie cu o rugăciune către sfânta familie de la Nazaret: 1. În lumina cuvântului; 2. Realităţile şi provocările familiilor; 3. Privirea îndreptată spre Isus: vocaţia familiei; 4. Iubirea în căsătorie; 5. Iubirea care devine rodnică; 6. Câteva perspective pastorale; 7. A întări educaţia copiilor; 8. A însoţi, a discerne şi a integra fragilitatea; 9. Spiritualitatea conjugală şi familială.

Exortaţia apostolică Amoris laetitia doreşte să repete cu tărie nu “idealul” familiei, ci realitatea sa bogată şi complexă. În paginile ei se regăseşte o privire lărgită, foarte pozitivă, care se alimentează nu din lucruri abstracte sau proiectări ideale, ci dintr-o atenţie pastorală faţă de realitate. Documentul este o lectură bogată în idei spirituale şi înţelepciune practică, utilă pentru toate cuplurile şi persoanele care doresc să întemeieze o familie.

Documentul este important pentru viaţa Bisericii deoarece oferă o viziune de ansamblu asupra vieţii de familie, dar vorbeşte şi despre “logica milostivirii pastorale” pe care trebuie să o aibă preotul.

* * *

Amoris laetitia
Francisc, Ed. “Presa Bună”, 2016, ISBN 978-606-8116-59-4, 14×20 cm, 214 p., 10 lei

 

Exprimaţi-vă opinia