09.06.2016, Vatican (Catholica) – Săptămâna aceasta, Consiliul Cardinalilor instituit de Papa Francisc și-a încheiat a 15-a rundă de întâlniri pe tema reformei Curiei, lucrând la sugestii privind modalitățile de armonizare și simplificare a diferitelor departamente vaticane. Discuțiile din aceste zile, conform unui comunicat din 8 iunie, dat de purtătorul de cuvânt al Sfântul Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, au vizat fixarea criteriilor în baza cărora să se facă armonizarea și simplificarea amintită „și posibilele forme de descentralizare în raport cu Conferințele Episcopale”.

Consiliul Cardinalilor s-a reunit între 6 și 8 iunie, toți cei 9 membri fiind prezenți la întâlnire, la care s-a adăugat Papa Francisc, absent doar miercuri dimineața, datorită audienței generale. Conform pr. Lombardi, discuțiile s-au concentrat în special pe propunerile privind diferitele departamente vaticane deja luate în studiu la întâlnirile anterioare. S-a discutat astfel de Congregațiile pentru Episcopi, pentru Educația Catolică, pentru Bisericile Răsăritene, pentru Cler, secretariatul de stat, Consiliul Pontifical pentru Cultură, respectiv pentru Promovarea Unității Creștinilor și pentru Dialogul Interreligios.

Membrii Consiliului i-au înaintat Papei unele dintre ideile lor pentru diferite Congregații, bazate pe discuțiile din întâlniri anterioare. Ideile și sugestiile privesc mai exact Congregația pentru Doctrina Credinței, cea pentru Cultul Divin, cea pentru Cauzele Sfinților, respectiv cea pentru Institutele de Viață Consacrată. De asemenea s-a propus un nou mega-dicaster, pentru „Caritate, Justiție și Pace”. Noul departament ar urma să reunească Consiliile Pontificale pentru Pace, Cor Unum, pentru Pastorația Serviciilor de Sănătate, respectiv pentru Migranți și Itineranți.

Unii membrii ai Consiliului au oferit rapoarte privind munca lor pe direcții specifice. Cardinalul Reinhard Marx de Munchen și Freising, coordonator al Consiliului pentru Economie, și Cardinalul George Pell, prefectul Secretariatului pentru Economie, au vorbit despre responsabilitățile lor în procesul de reformă economică a Vaticanului. Mons. Dario E. Vigano, prefectul Secretariatului pentru Comunicații, a oferit opiniile sale privind procesul de reformă a sistemului de comunicații al Sfântului Scaun, precum și reorganizarea muncii de comunicare. S-a vorbit despre integrarea Radio Vatican și a Centrului de Televiziune al Vaticanului, care va avea loc anul acesta.

Cardinalul Sean O’Malley de Boston a prezentat un raport despre activitatea Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor, pe care o conduce, și a moderat „un schimb de gânduri” pe baza documentului recent al Papei Francisc în care se prevăd noi reglementări legat de demiterea Episcopilor. Următoarea rundă de întâlniri a C9 va avea loc în 12-14 septembrie, iar o sesiune finală pentru acest an e prevăzută pentru 12-14 decembrie.

Exprimaţi-vă opinia