Papa Francisc07.06.2016, Vatican (Catholica) – Bateria prin care creștinul trăiește misiunea de a fi lumină a lumii este rugăciunea, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată în cursul dimineții de marți, 7 iunie 2016, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Pontiful a avertizat creștinii să nu ajungă sare fără gust și a adăugat că este necesar să învingă ispita unei „spiritualități de oglindă”, prin care unul caută mai mult să îndrepte asupra sa lumina decât să ducă la ceilalți lumina credinței, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

Comentând Evanghelia zilei din cea de-a zecea săptămână a timpului liturgic de peste an (Matei 5,13-16), Pontiful a prezentat o reflecție bazată pe cele două cuvinte cheie: lumină și sare. Isus, a remarcat el, vorbește întotdeauna în cuvinte simple și face comparații ușoare pentru ca toți să îi înțeleagă mesajul”. Cel care îl urmează pe Isus trebuie să fie lumină și sare. Nici una, nici cealaltă, nu există pentru sine: lumina este pentru a lumina altora, sarea este pentru a da gust și a conserva, a păstra, spre binele altora.

„Care este bateria creștinului prin care să lumineze? Rugăciunea. Tu poți să faci multe lucruri, multe fapte, chiar fapte de milostenie, poți să faci atâtea lucruri mari pentru Biserică – o universitate catolică, un colegiu, un spital – și îți vor face un monument, ca binefăcător al Bisericii, dar dacă nu te rogi, acela va fi puțin umbrit sau întunecos. Câte opere devin întuneric din lipsă de lumină, din lipsă de rugăciune. Ceea ce susține, dă viață luminii creștine și luminează este rugăciunea”. Rugăciunea „este uleiul, este bateria care dă viață luminii”.

La rândul ei, nici sarea nu există pentru a da gust sieși: „Sarea devine sare când se dăruiește. Aceasta este o altă atitudine a creștinului: a se dărui, a da gust vieții altora, a da savoare lucrurilor prin mesajul Evangheliei. A se dărui. Nu a se păstra. Sarea nu este pentru creștin, este pentru a o dărui. Creștinul o are ca să o dăruiască, este sare pentru a se dărui, dar nu este pentru sine. E interesant acest lucru: atât lumina cât și sarea sunt pentru ceilalți, nu pentru sine. Lumina nu se luminează pe sine, sarea nu dă gust sieși”.

Desigur, a remarcat mai departe Sfântul Părinte, ne putem întreba până când vor reuși să dureze sarea și lumina dacă vom continua să ne dăruim la nesfârșit. Aici „intră în joc puterea lui Dumnezeu, pentru că creștinul este o sare dăruită de Dumnezeu la Botez”, este „o realitate care ți-a fost dată în dar și care continuă să îți fie dăruită în dar dacă vei continua să o dăruiești, luminând și dăruind. Și nu se termină niciodată”.

Referindu-se la prima lectură biblică a Sfintei Liturghii (1Regi 17,7-16), Papa Francisc a spus că tocmai acest lucru i s-a întâmplat văduvei din Sarepta, care a avut încredere în profetul Ilie și în acest fel făina și uleiul nu s-au terminat. De aici, îndemnul final al Papei adresat oricărui creștin: „Luminează cu lumina ta, dar ferește-te de ispita de a te lumina pe tine însuți! Este un lucru urât, este într-un anumit sens spiritualitatea de oglindă: mă luminez pe mine. Ferește-te de ispita de a te vindeca pe tine însuți. Fii lumină pentru a lumina, fii sare pentru a da gust și a păstra!”

Exprimaţi-vă opinia