Audiența generală de miercuri, 8 iunie 2016, din Piața Sfântul Petru – OSS_ROM

8 iunie 2016. “Nunta din Cana reprezintă mai mult decât simpla istorisire a înfăptuirii primei minuni a lui Isus” a explicat papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 8 iunie, dedicată primului semn al milostivirii lui Isus: nunta din Cana. În acest context, pontiful a adresat un salut, chiar înainte de începerea catehezei, unui grup de perechi de soți care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie, spunând:

“Înainte de a începe cateheza, aș vrea să salut un grup de perechi de soți care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. [Căsătoria] este într-adevăr vinul cel bun al familiei! Din mărturia voastră au de învățat cuplurile de curând căsătorie și tinerii. Voi dați o frumoasă mărturie! Mulțumesc pentru mărturia voastră”

Succesiv comentării unor parabole ale milostivirii, papa Francisc a început o nouă serie de cateheze, dedicate “semnelor” milostivirii, după cum le numește sfântul Evanghelist Ioan în relatarea despre nunta din Cana Galileii, unde Isus înfăptuiește prima minune. Pontiful a explicat că Isus nu înfăptuiește minuni pentru a suscita uimirea oamenilor, ci pentru “a revela iubirea Tatălui”.

Papa a definit minunea din Cana Galileii un fel de ‘pridvor’ în care sunt inscripționate cuvinte și expresii care iluminează întregul mister al lui Cristos și deschid inima discipolilor față de credință.
Papa Francisc: “Începând ministerul său public la nunta din Cana, Isus se manifestă ca mire al poporului lui Dumnezeu, vestit de profeți, și ne revelează profunditatea legăturii care ne unește cu El: este un nou Legământ de iubire. Ce anume există la baza credinței noastre? Un act de milostivire prin care Isus ne leagă de El. Iar viața creștină este răspunsul la această iubire, fiind asemenea istoriei a doi îndrăgostiți. Dumnezeu și omul se întâlnesc, se caută, se găsesc, se celebrează și se iubesc: întocmai asemenea iubitului și iubitei din “Cântarea Cântărilor “. Tot restul  vine ca o consecință a acestei relații. Biserica este familia lui Isus în care se revarsă iubirea sa; aceasta este iubirea pe care Biserica o are în păstrare și vrea să o dăruiască tuturor.”

Pontiful a explicat că, în contextul Legământului, este inclusă și observația “nu mai au vin”, făcută de Maica Domnului, căci nu este posibilă celebrarea nunții și sărbătoarea dacă lipsește ceea ce profeții indicau ca fiind “elementul specific banchetului mesianic”.
Papa Francisc: «”Apa este necesară pentru a tăi, însă vinul exprimă abundența banchetului și bucuria sărbătorii. Transformând în vin apa din vasele de piatră, utilizate pentru ‘purificarea rituală a iudeilor’, Isus înfăptuiește un semn elocvent: transformă Legea lui Moise în Evanghelie, aducătoare de bucurie. Cum spune într-un alt fragment același evanghelist, Ioan: “Legea a fost dată prin Moise, harul și adevărul au venit prin Isus Cristos.” (in 1,17)»

Sfântul Părinte a evidenția că, prin cuvintele rostire de Maica Domnului la nunta din Cana, se încoronează cadrul conjugal din Cana, cuvintele rostite de Mama lui Isus: “Faceți tot ce vă va spune” constituind ereditatea pe care ne-o lasă tuturor, Maica Domnului adresându-ne și azi același îndemn de obediență față de Isus.

Amintind că la nunta din Cana servitorii ascultă, pontiful reliefează faptul că la acest eveniment se stipulează o nouă Alianță:
Papa Francisc: «”Faceți tot ce vă va spune!” A-l sluji pe Domnul înseamnă a-L asculta și a pune în aplicare Cuvântul său. Aceasta este sfatul simplu dar esențial dat nouă de Mama lui Isus, reprezentând planul vieții creștine. Pentru fiecare dintre noi, a bea din acest vas înseamnă să credem în Cuvântul lui Dumnezeu pentru a-i experimenta eficacitatea în viața noastră.»

Referindu-se la finalul istorisirii, la concluzia fragmentului în care se relatează despre Nunta din Cana, concluzie în care se spune că Isus a înfăptuit minunea în Cana Galileii ca “început al semnelor”, pontiful a explicat că acela a fost momentul în care Isus s-a legat de discipolii săi printr-un Legământ nou și definitiv. La Cana, discipolii au devenit familia sa, “luând naștere credința Bisericii”.

În cadrul saluturilor adresate grupurilor de pelerini de diferite limbi, prezente în Piața Sfântul Petru la audiența generală, papa Francisc a adresat un salut special Acțiunii Catolice din Italia care lansează miercuri, 8 iunie, inițiativa de rugăciune “Un minut pentru pace”, ce se va încheia cu o Sfântă Liturghie la bazilica “Santo Spirito in Sassia”, din Roma.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia