06.06.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc le-a cerut judecătorilor, procurorilor și magistraților reuniți în Vatican pentru o întâlnire despre traficul uman să nu uite că victimele trebuie să fie puse pe primul loc. „Victimele sunt primele care trebuie să fie reabilitate și reintegrate în societate și pentru ei trebuie să urmărească traficații și călăii într-o luptă fermă”, a spus Pontiful în discursul din 3 iunie.

„Victimele pot să își recâștige și de fapt știm că își recâștigă controlul asupra vieții cu ajutorul judecătorilor buni, al persoanelor care le asistă și al întregii societăți. Știm că nu puține dintre aceste persoane sunt bărbați și femei avocați și politicieni, scriitori străluciți sau au funcții de succes pentru a sluji în mod valid binele comun. Știm cât este de important ca fiecare victimă să găsească forța de a vorbi despre faptul de a fi victimă ca despre un trecut pe care l-a depășit cu curaj fiind acum un supraviețuitor sau, mai bine zis, o persoană cu calitate de viață, cu demnitate recuperată și libertate asumată.”

Întâlnirea, organizată de Academia Pontificală de Științe Sociale, reprezintă un efort al Papei Francisc și a Sfântului Scaun de a combate formele moderne de sclavie, inclusiv traficul uman, munca forțată, comerțul de organe și crima organizată. În discursul de vineri, Pontiful și-a exprimat recunoștința față de reprezentanții celor 193 de state membre ale Națiunilor Unite pentru aprobarea unanimă a Obiectivului 8.7 pentru încetarea traficului uman, care spune: „A se lua măsuri imediate și efective pentru eradicarea muncii forțate, pentru încetarea sclaviei moderne și traficului uman, și pentru asigurarea interzicerii și eliminării celor mai oribile forme de muncă pentru copii, inclusiv a recrutării și folosirii de copii soldați, iar până în 2025 încetarea muncii copiilor în toate formele ei”.

Pontiful a explicat că Academia de Științe Sociale nu se preocupă doar de nivelul teoretic, ci și de nivelul practic. De aici convocarea aceasta de „judecători și procurori din toată lumea, cu experiență și înțelepciune practică în dezrădăcinarea traficului de persoane și a criminalității organizate. Ați venit aici reprezentându-i pe colegii voștri cu intenția lăudabilă de a înainta în conștiința deplină a acestor flageluri și, prin urmare, de a face vizibilă misiunea voastră de neînlocuit în fața noilor provocări pe care ni le pune globalizarea indiferenței, răspunzând la cererea crescândă a societății și respectând legile naționale și internaționale.” Și a admis apoi: „Știu că îndurați presiuni, îndurați amenințări în toate acestea; și mai știu că astăzi a fi judecători, a fi procurori, înseamnă a-ți risca pielea, și aceasta merită o recunoaștere pentru curajul celor care vor să continue să fie liberi în exercitarea propriei funcții juridice. Fără această libertate, puterea judecătorească a unei națiuni se corupe și seamănă corupție.”

Sfântul Părinte le-a cerut judecătorilor „să își realizeze propria vocație și misiune esențială: să stabilească justiția fără de care nu există ordine nici dezvoltare sustenabilă și integrală, și nici pace socială. Fără îndoială, unul dintre cele mai mari rele sociale din lumea de astăzi este corupția la toate nivelele, care slăbește orice guvern, slăbește democrația participativă și activitatea justiției. Vouă judecătorilor vă revine să faceți dreptate și vă cer o atenție specială să faceți dreptate în domeniul traficului de persoane și în fața acestuia și a crimei organizate vă cer să vă păziți să nu cădeți în păienjenișul corupțiilor.” La final le-a mai cerut „să continue lucrarea lor și să realizeze, în limitele posibilităților lor și cu ajutorul harului, fericitele inițiative care onorează slujirea lor adusă persoanelor și binelui comun. Mulțumesc!”

Exprimaţi-vă opinia