Mons. Jorge Carlos Patrón Wong – RV

RV 31 Mai 2016 Este o săptămână specială pentru preoții și seminariștii din toată lumea, legată de solemnitatea „Preasfintei Inimi a lui Isus”, celebrată vineri, 3 iunie 2016. Miercuri începe Jubileul dedicat lor. Momentul culminant al evenimentului este Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru, celebrată vineri de papa Francisc, care cu o zi înainte, joi, va conduce o retragere spirituală cu ajutorul a trei meditații. Prima meditație va avea loc la bazilica Sfântul Ioan în Lateran, catedrala Romei, a doua meditație se va ține la bazilica papală Santa Maria Maggiore, iar a treia meditație a Sfântului Părinte se va desfășura la bazilica Sfântul Paul în Afara Zidurilor.

Cu această ocazie, secretarul pentru seminarii din cadrul Congregației pentru Cler, monseniorul Jorge Carlos Patrón Wong, a răspuns câtorva întrebări în cadrul unui interviu realizat de colegul nostru Alessandro Gisotti, din redacția italiană de la Radio Vatican.

R.V. – Papa Francisc spune mereu că preoții trebuie să fie păstori ai milostivirii, nu birocrați ai credinței. De ce această insistență?

P. W. – Pentru că fiecare preot este prima persoană atinsă de milostivirea lui Dumnezeu. Nu se poate înțelege nicio vocație la misterul slujirii pastorale dacă nu au fost atinși de iubirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl. Această iubire, însă, ne transfigurează, ne schimbă, ne mișcă și ne umple de bucurie. Aceste trei elemente sunt foarte importante în viața fiecărui seminarist și preot: atinși de milostivirea lui Dumnezeu, transfigurați de milostivirea lui Dumnezeu și umpluți de bucurie, de un sens profund al vieții.

R. V. – Papa Francisc va ține joi trei meditații și vineri va celebra Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru. O adevărată „imersiune completă” am putea spune, un eveniment cu adevărat extraordinar…

P. W. – Este o imersiune completă, pentru că inima papei Francisc este setată la Isus, Bunul Păstor, este setată la inima fiecărui păstor, a fiecărui preot și seminarist. Sfântul Părinte ne dorește foarte mult binele, se roagă pentru noi, dă multe sfaturi concrete, cunoaște bine aspirațiile, provocările, suferințele și bucuriile fiecărei inimi de preot sau seminarist. Pentru aceasta în timpul celor trei meditații și în timpul celebrării Euharistiei, inima papei Francisc, care este o inimă de bun păstor, se va adresa și se va deschide în mod total altor inimi care sunt de asemenea inimi de păstori.

R. V. – În cadrul Congregației pentru Cler, dumneavoastră sunteți delegat pentru seminarii. Ce vă surprinde când întâlniți seminariști din toată lumea, în acest An al Milostivirii?

P. W. – Mă surprinde, înainte de toate, faptul că tinerii de astăzi cunosc toate provocările, toate dificultățile și toate problemele din interiorul Bisericii și din afara ei, din societate. Sunt tineri curajoși, bucuroși că au găsit în chemarea lui Isus o mare aventură de viață și iubire și că au găsit sensul profund de a împărtăși o realitate care este mai mare decât propria inimă: iubirea lui Cristos. Am găsit în tineri această dorință de a face o transformare interioară. Văd mereu preoți și seminariști care sunt ca prietenii sau frații și fac un parcurs împreună. A sluji mereu și a iubi oamenii. Iubirea pe care am primit-o de la Cristos dorim să o facem realitate cotidiană prin slujire concretă, pastorală. Cu toate limitele noastre, dăm ceea ce este mai bun, pentru ca Dumnezeu să se folosească de noi ca de simple și umile instrumente pentru a duce iubirea și bucuria Domnului, bucuria Evangheliei.

(rv – I. Ursuleac – A. Gisotti)

Exprimaţi-vă opinia