Papa Francisc a primit în audiență duminică după-amiază, în aula nouă a Sinodului din Vatican, reprezentanții a 40 de universități din întreaga lume, membre ale Fundației “Scholas Occurrentes” – OSS_ROM

30 mai 2016. Papa Francisc a primit în audiență duminică după-amiază, în aula nouă a Sinodului din Vatican, reprezentanții a 40 de universități din întreaga lume, membre ale Fundației “Scholas Occurrentes”, reuniți în Vatican cu ocazia celui de-al șaselea Congres mondial, cu desfășurare între 27 și 29 mai.

Cu tema “Între Universitate și Școală, un zid și o punte”, reuniunea internațională din acest an a anunțat constituirea de “catedre Scholas”, de spații academice pentru aprofundarea liniilor pedagogice promovate de papa Francisc pe vremea când, în calitatea de arhiepiscop de Buenos Aires, a instituit rețeaua internațională de școli “Scholas Occurrentes”.

Întâlnirea cu Sfântul Părinte a fost plină de vivacitate, fiind constituită din întrebări și răspunsuri, papa exprimându-și aprecierea față de climatul de comunicare ce reprezintă o provocare în momentul actual:

“Cuando los pueblos se separan, las familias se separan, los amigos se separan, solamente en la separación se puede sembrar enemistad o incluso odio.”…
“Când popoarele se separă, când familiile se separă, când prietenii se divid: în diviziune se află doar dușmănie și ură; în schimb, prin uniune se alimentează cu “prietenie socială”, cu prietenie fraternă, cu o cultură a întâlnirii, care ne apără de orice tip de cultură a debarasării. De aceea vă mulțumesc pentru ceea ce faceți prin activitatea voastră.”

Pontiful a solicitat gesturi concrete și oprirea agresiunilor. Evidențiind că, în școli, fenomenul numit bullying este o formă de agresiune care ascunde cruzime, Sfântul Părinte a atras atenția asupra cruzimii pline de ferocitate care se manifestă în conflictele armate și care, nu de puține ori, este manifestată împotriva copiilor. În contrast cu manifestarea agresivității, papa Francisc a pus în lumină efectele benefice ale dialogului, spunând:

“En el diálogo todos ganan, nadie pierde. En la discusión hay uno que gana y otro que pierde o pierden los dos”…
“Prin dialog, înving toți… nimeni un pierde. În disputele verbale, se are impresia că unul învinge iar celălalt pierde, dar în realitate pierd amândoi. În schimb, dialogul oferă spațiu ascultării celuilalt, a punerii în locul său, a lansării de punți.”

În cadrul întâlnirii de duminică după-amiază cu papa Francisc, Fundația “Scholas Occurrentes” a  anunțat lansarea unei platforme digitale prin intermediul căreia tinerii vor putea pune întrebări papei Francisc. Răspunsurile pontifului vor fi adunate într-un volum ce va fi publicat în toamna acestui an. Pe scena celui de-al șaselea congres “Scholas Occurrentes” a fost loc și pentru sport, fiind anunțată următoarea partidă de fotbal pentru pace, care va avea loc în data de 10 iulie, în Argentina.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia