Papa Francisc a trimis un mesaj participanților la primul summit mondial umanitar, organizat la Istanbul pe 23 și 24 mai 2016. – REUTERS


 RV 24 mai 2016. ”Nu trebuie să existe familie fără casă, refugiat fără primire, persoană fără demnitate, rănit fără îngrijiri, copil fără copilărie, tânăr fără viitor, bătrân fără bătrânețe demnă”: cere papa Francisc în mesajul trimis secretarului general ONU, Ban Ki-moon, cu ocazia primului Summit mondial umanitar, în desfășurare la Istanbul pe 23 și 24 mai. Pontiful subliniază în mesaj voința organizatorilor de a transforma această ocazie într-un ”punct de cotitură” pentru viața a milioane de persoane care au nevoie de ocrotire, îngrijire și asistență.  ”Sper ca eforturile voastre”, scrie papa Francisc în mesaj, ”să contribuie concret la ușurarea suferințelor a milioane de persoane pentru ca roadele Summit-ului să fie scoase în evidență printr-o solidaritate sinceră și o adevărată și profundă respectare a drepturilor și demnității celor care suferă din cauza conflictelor, violențelor, persecuțiilor și dezastrelor naturale. În acest context, victimele sunt în mod special cei mai vulnerabili, care trăiesc în condiții de mizerie și exploatare”.
Papa Francisc denunță în mesajul său „numeroasele interese” care împiedică astăzi soluționarea conflictelor, de vreme ce ”strategii militare, economice și geo-politice mută dintr-un loc în altul persoane și popoare și impun zeul banului, zeul puterii”. Și acestea, ”în timp ce eforturile umanitare sunt deseori condiționate de impuneri comerciale și ideologice”. De aceea, continuă papa Francisc în mesajul său adresat participanților la Summit-ul umanitar de la Istanbul, ”ceea ce este nevoie astăzi este o angajare reînnoită în a proteja orice persoană în viața ei de fiecare zi și în a salvgarda demnitatea și drepturile ei, siguranța și necesitățile ei integrale. În același timp, e necesar să fie păstrate libertatea și identitatea culturală și socială a popoarelor, fără ca prin aceasta să se ajungă la închideri ci, dimpotrivă, să încurajeze cooperarea, dialogul și, într-un chip special, pacea”.

Făcând referință la imperativele asumate de Națiunile Unite – ”A nu lăsa pe nimeni în urmă„ și ”Fiecare să facă ce-i mai bine” – Pontiful subliniază că asemenea idealuri cer să nu se cedeze cu resemnare în fața realității, ci să se asume ”responsabilitatea deciziilor și a acțiunilor în fața victimelor. Să se facă aceasta mai întâi la nivel personal, apoi cu toții, împreună, coordonând forțele și acțiunea în spirit de respect reciproc pentru diversele abilități și sectoare de competență, nu prin discriminare ci prin primire”. Cu alte cuvinte, spune papa Francisc, ”nu trebuie să existe familie fără casă, refugiat fără primire, persoană fără demnitate, rănit fără îngrijire, copil fără copilărie, tânăr – băiat sau fată – fără viitor, bătrân fără o bătrânețe demnă”.

”Aș vrea să propun o provocare pentru acest Summit”, încheie Sfântul Părinte, ”să ascultăm strigătul victimelor și al celor care suferă. Să-i lăsăm să ne dea o lecție de omenie. Să schimbăm stilul nostru de viață, politicile, alegerile economice, comportamentele și atitudinile de superioritate culturală. Învățând de la victime și de la cei care suferă, vom fi capabili să construim o lume mai umană”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia