Relaţiile cu Biserica Catolică au asumat o “dinamică pozitivă” care se naşte mai ales din reciproca şi clara “înţelegere a necesităţii de a uni eforturile pentru a apăra valorile creştine tradiţionale şi a contrasta provocări precum secularizarea, discriminarea împotriva creştinilor, criza relaţiilor familiale care ameninţă temeliile moralei personale şi în viaţa publică”. Este ceea ce a subliniat – prezintă agenţia Interfax-Religion – patriarhul ortodox de Moscova, Chiril, cu ocazia celebrărilor pentru a şaptezecea aniversare a întemeierii Departamentului pentru Relaţiile Externe al Patriarhiei. Întâlnire solemnă la care au luat parte, joi, 19 mai 2016, numeroşi înalţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe împreună cu exponenţi ai vieţii civile şi politice din Federaţia Rusă. Îndeosebi Chiril n-a evitat să amintească cum colaborarea dintre catolici şi ortodocşi în apărarea populaţiilor creştine persecutate în atâtea colţuri ale planetei a fost una dintre chestiunile centrale tratate în cursul întâlnirii cu papa Francisc la Havana din 12 februarie. “Unind eforturile mărturiei din Orient şi Occident în faţa forţelor care încearcă să elimine virtual creştinismul, vom fi în măsură să ne îndeplinim misiunea noastră în mod mai eficace”.

La întâlnirea dintre Francisc şi Chiril a făcut referinţă, în cursul intervenţiei sale, şi Hilarion, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova. “Nu este o întâmplare că această întâlnire – a spus Hilarion – a fost definită ca «istorică»”. Şi pentru că “s-a desfăşurat într-un moment critic al istoriei moderne, în timp ce plutea ameninţarea unui nou război mondial”. În acel moment, a amintit el, doborârea, petrecută cu puţine săptămâni înainte, a unui avion rus în zbor deasupra Siriei ar fi putut desfăşura acelaşi rol catalizator al activităţilor militare pe care l-a avut în 1914 atentatul din Sarajevo, care apoi a dus la tragedia primului mare conflict mondial. Şi concentrarea diferitelor forţe militare la graniţele Siriei ar fi putut provoca o confruntare armată între aceste forţe în loc să solicite un front comun faţă de înaintarea miliţienilor din aşa-numitul Stat Islamic. “Şi numai Dumnezeu ştie – a comentat Hilarion – cum s-ar fi terminat”. În acest context, a afirmat el, “cererea de acţiuni unite şi coordonate, demarată de patriarh şi de papa, n-ar fi putut să fie mai tempestivă. Şi a fost ascultată. Astăzi, în toată lumea, persoanele îşi dau seama că suntem în măsură să înfrângem terorismul graţie eforturilor unite”.

Apoi în intervenţia sa Hilarion a subliniat din nou cum misiunea intensificării raporturilor cu comunităţile creştine non-ortodoxe este printre misiunile principale, dacă nu cea principală, a Departamentului pentru Relaţii Ecleziastice Externe. În această perspectivă este clar că tocmai relaţiile cu Biserica Catolică asumă un rol foarte important. “Dialogul oficial, care continuă din 1979 între familia Bisericilor ortodoxe locale şi Biserica catolică romană ia în examinare un amplu spectru de chestiuni. Este vorba despre consultări teologice pe termen lung”. Paralel, însă, “cooperarea bilaterală a Patriarhiei de Moscova cu diferitele instituţii ale Bisericii Catolice romane astăzi se concentrează îndeosebi în jurul chestiunilor sociale cu privire la care poziţiile noastre sunt apropiate”. În această privinţă – prezintă situl Departamentului pentru Relaţii Ecleziastice Externe – Hilarion a subliniat că evenimentele din ultimii ani au confirmat necesitatea de a uni eforturile catolicilor şi ortodocşilor împotriva laicismului liberal, a crizei valorilor familiale, a erodării normelor moralei tradiţionale. La toate acestea se adaugă, a remarcat el, “interesul deosebit de a întări cooperarea noastră în apărarea creştinilor persecutaţi de extremişti” în Orientul Mijlociu.

(După L’Osservatore Romano, 22 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia