20.05.2016, Baia Mare (Catholica) – La Mănăstirea „Sfânta Maria”, de pe Dealul Crucii din Baia Mare, s-au recules timp de trei zile (16-19 mai 2016) doisprezece preoți ai Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, călăuziți de pr. Mihai Orban SJ. Zilele de exerciții spirituale cuprind: rugăciune și meditație în comun, rugăciune, meditație, îndrumare personală, plimbări prin natură, masa luată împreună, citim pe EpiscopiaMM.ro. „În timpul zilei s-a propus și încercat să se țină silențium, pentru a ne putea atinge scopul, cel de a căuta și găsi voința divină”, a spus pr. Orban.

Astfel, în prima meditație, părintele a folosit ca suport Rugăciunea Sufletul lui Cristos, care „este o rugăciune ce ne poate ajuta să ne dăm seama de înclinațiile noastre dezordonate”, a afirmat părintele. În următoarele meditații au fost tratate fragmente din Evanghelia după Luca și Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Filipeni. Întrucât ne aflăm în Anul Sfânt al Milostivirii, parabolele alese au fost: cea care vorbește despre fiul risipitor, cea care tratează experiența femeii păcătoase, parabola care ne povestește situația și convertirea lui Zaheu, etc. În ultima zi de meditații, participanții au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureș, pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie.

Exercițiile spirituale anuale pentru preoții din Eparhia de Maramureș sunt împărțite în patru serii de câte trei zile fiecare. Astfel, fiecare preot poate alege în care serie să participe. Este o modalitate de a se reîncărca spiritual și a gândi noi perspective de păstorie, în linie cu voința divină care se manifestă prin vocea interioară pe care fiecare o simte. La Baia Mare, la Mănăstirea Sfânta Maria, următoarele zile de reculegere vor avea loc în zilele de 13-16 iunie, fiind ținute de pr. Olivo Bosa. În acest an, două serii de exerciții spirituale vor avea loc la Sighetu Marmației, Mănăstirea Maica Îndurerată, după următorul program: 30 mai-2 iunie 2016 (pr. Olivo Bosa); 26-29 septembrie 2016 (pr. Mihai Orban).

Exprimaţi-vă opinia