Papa Francisc

RV 18 Mai 2016 Criza vocațiilor, abuzurile sexuale, raporturile cu lefevrienii, imigranții, misiunea Bisericii și familia sunt temele unui interviu acordat de papa Francisc cotidianului catolic francez „La Croix”. Dialogul a fost publicat ieri în cotidianul vatican „L’Osservatore Romano”. Sfântul Părinte a spus că a fost invitat să viziteze Franța atât de președintele Hollande cât și de episcopii catolici.În ceea ce privește evanghelizarea, Suveranul Pontif a spus că „pentru a evangheliza nu este nevoie în mod necesar de preoţi”, dând exemplul Coreei care a fost evanghelizată de misionari veniţi din China, iar apoi, după ce aceștia au plecat, timp de două secole, Coreea a fost evanghelizată de laici. Pontiful Roman este de părere că „Botezul dă forţa pentru a evangheliza, iar Duhul Sfânt, primit la botez, ne face să ieșim și să propovăduim mesajul creştin, cu curaj şi răbdare. Duhul Sfânt este protagonistul a ceea ce face Biserica, motorul său”.

Vorbind despre cazurile de pedofilie apărute în ultimele săptămâni în sânul Bisericii din Franța, papa Francisc spune că „nu este uşor a judeca faptele după decenii, într-un alt context. Însă pentru Biserică, în acest domeniu, nu poate să existe prescripţie. Prin aceste abuzuri, un preot care are misiunea de a conduce un copil înspre Dumnezeu îl distruge. După cum spunea papa emerit Benedict al XVI-lea, în aceste cazuri trebuie să fie toleranţă zero”. Pontiful îl apără pe cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, despre care spune că a luat măsurile necesare. Este un om „curajos, creativ și misionar”, iar referitor la demisia cardinalului spune că „ar fi un contrasens, o imprudenţă. Se va vedea după încheierea procesului. Dar acum ar însemna să se declare vinovat”.

Un alt subiect care privește Biserica din Franța, atins în cadrul interviului, a fost raportul cu  Fraternitatea Sfântul Pius al X-lea, cunoscuți cu numele de lefebvrieni. Papa spune că „monseniorul Fellay, superiorul fraternității, este un om cu care se poate dialoga. Înaintăm încet și cu prudență”. Episcopul Romei este de părere că lefevrienii „sunt catolici în drum spre comuniunea deplină”.

Referitor la problema imigranților care sosesc în Europa, Suveranul Pontif este de părere că „nu se pot deschide porţile în mod iraţional. Însă întrebarea de fond care trebuie pusă este pentru ce sunt aşa de mulţi imigranţi astăzi. Problema iniţială sunt războaiele din Orientul Mijlociu şi din Africa şi subdezvoltarea continentului african, care provoacă foametea. Dacă sunt războaie este pentru că există fabricanţi de arme, dar mai ales traficanţi de arme. Dacă este atâta şomaj, este datorită lipsei de investiţii care pot să creeze locuri de muncă în Africa. În sens mai larg, acest lucru ridică întrebări cu privire la un sistem economic mondial căzut în idolatria banului. Peste 80% din bogăţiile omenirii sunt în mâinile a 16% din populaţie.

Sfântul Părinte spune că „statele trebuie să fie laice” și că „cele confesionale termină rău”. „Eu cred că o laicitate” afirmă Pontiful, „însoţită de o lege solidă care să garanteze libertatea de religie, oferă un cadru de referinţă pentru a merge înainte. Fiecare trebuie să aibă libertatea de a-și exprima propria credinţă”.

Legat de familie și sinodul dedicat ei, episcopul Romei a spus: „Cred că în urma acestui sinod toţi am ieşit diferiţi față de cum am intrat. În exortaţia post-sinodală am încercat să respect la maxim sinodul. Este o reflecţie senină, paşnică, despre frumuseţea iubirii, despre modul de educare a copiilor și de pregătire pentru căsătorie”.

Suveranul Pontif spune că „Europa are rădăcini creștine”, iar „creştinismul are datoria de a le uda, dar într-un spirit de slujire, precum la spălarea picioarelor. Misiunea creştinismului pentru Europa este slujirea”, afirmă papa Francisc în interviul acordat cotidianului „La Croix”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia