Papa Francisc17.05.2016, Vatican (Catholica) – Calea de urmat pe care Isus o arată este calea slujirii, dar deseori în Biserică se caută putere, bani și vanitate, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată marți, 17 mai 2016, în capela reședinței sale din Casa Santa Marta. Comentând lecturile biblice ale zilei, Pontiful a subliniat în predică preocuparea constantă a creștinilor de a depăși ispita mondenității care dezbină Biserica și a avertizat cu privire la „cățărătorii” împinși mereu de dorința de a-i distruge pe ceilalți pentru a urca pe treptele cele mai înalte, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

În Evanghelia zilei (Marcu 9,30-37), Biserica propune cuvintele lui Isus, care îi învață pe discipoli calea slujirii, dar aceștia se întreabă cine este cel mai mare dintre ei. Papa Francisc a evidențiat ispitele lumești care și în timpurile noastre ruinează mărturia Bisericii. „Isus vorbește un limbaj de înjosire, moarte și răscumpărare, dar ei folosesc un limbaj de cățărători: cine va urca cel mai mult în putere?” Discipolii, cu alte cuvinte, erau „ispitiți de modul lumesc de a gândi”: se întrebau cine este cel mai mare, în timp ce Isus le spunea că este cel din urmă, „slujitorul tuturor”.

„Pe calea pe care Isus o arată pentru a merge înainte, slujirea este regula. Cel mai mare este cel care slujește mai mult, cel care este mai mult în slujirea celorlalți, nu cel care se laudă, care caută puterea, banii, vanitatea, mândria. Nu, acesta nu este mare. Iar ceea ce s-a întâmplat aici cu apostolii, chiar și cu mama lui Ioan și Iacob, este ceea ce se întâmplă zi de zi în Biserică, în orice comunitate: ‘Dar la noi, cine este cel mai mare? Cine comandă?’ Ambițiile. În orice comunitate, în parohii sau instituții, există întotdeauna această aspirație de a se cățăra, de a avea putere”.

În prima lectură a Sfintei Liturghii, luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Iacob (4,1-10), se află îndemnul de a fugi de patimile puterii, invidiei și geloziilor care îl distrug pe celălalt. Acesta este și mesajul adresat astăzi Bisericii. Lumea vorbește despre cei care au mai multă putere pentru a comanda, în timp ce Isus afirmă că a venit în lume „ca să slujească, nu ca să fie slujit”. „Vanitatea, puterea… Cel care are această dorință lumească de a fi cu puterea, nu de a sluji, ci de a fi slujit, nu se cruță niciodată în privința modului de a o împlini: bârfele, mânjirea celorlalți… Invidia și geloziile fac această cale și o distrug. Știm aceasta cu toții. Acest lucru se întâmplă în orice instituție a Bisericii: parohie, colegiu, alte instituții, chiar și în Episcopii, cu toți. Pofta duhului lumesc, un duh de bogăție, vanitate și mândrie”.

Există două feluri de a vorbi, a remarcat mai departe Papa Francisc: Isus, pe de o parte, învață slujirea, discipolii, pe de alta, discută cu privire la cel care este mai mare între ei. Venind ca să slujească, Isus ne-a învățat calea vieții creștine: slujirea, umilința. „Când cei mai mari sfinți spuneau că se simt păcătoși, o spuneau pentru că au înțeles acest spirit al lumii care era în ei și aveau atâtea ispite lumești. Nimeni dintre noi nu poate să spună: eu sunt o persoană sfântă, curată”.

„Noi toți suntem ispitiți de aceste lucruri, suntem ispitiți să îl distrugem pe celălalt ca să urcăm. Este o ispită lumească, dar care dezbină și distruge Biserica, nu este Spiritul lui Isus. Este frumos să ne închipuim scena: Isus care spune aceste cuvinte și discipolii care spun: nu, e mai bine să nu ceri prea mult, să mergem mai departe. Discipolii care preferă să discute despre cine este cel mai mare dintre ei. Ne va prinde bine să ne gândim de câte ori am văzut acest lucru în Biserică, de câte ori am făcut acest lucru, și să-i cerem Domnului să ne lumineze, ca să înțelegem că iubirea pentru lume, adică pentru acest spirit lumesc, este dușman al lui Dumnezeu”.

Exprimaţi-vă opinia