RV 15 mai 2016. Duhul Sfânt ne aduce din nou în raza de acțiune a paternității lui Dumnezeu și ne scoate din condiția de orfani, care marchează atât de mult existența omului din timpurile noastre: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 15 mai 2016, în bazilica San Pietro, în solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt. Pentru credincioșii de rit roman sau latin, astăzi este ultima zi din timpul pascal. Pentru a exprima universalitatea Bisericii, manifestată încă din ziua de Rusalii, intențiile de la Rugăciunea credincioșilor au fost recitate în bazilica vaticană în limbile chineză, georgiană, franceză, armeană și lingala.

Redăm integral, în traducerea noastră de lucru, omilia papei Francisc din solemnitatea Rusaliilor:

«”Nu vă voi lăsa orfani” (In 14,18). Misiunea lui Isus, care a culminat cu darul Duhului Sfânt, avea acest scop esențial: să refacă relația noastră cu Tatăl, ruinată de păcat, să ne scoată din condiția de orfani și să ne-o redea pe cea de fii.

Apostolul Paul, scriind creștinilor din Roma, spune: ”Toți cei care sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fiii lui Dumnezeu, pentru că nu ați primit un Duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci ați primit Duhul înfierii prin care strigăm: Abba, Tată!” (Rm 8,14-15). Iată relația refăcută: paternitatea lui Dumnezeu se reactivează în noi grație lucrării răscumpărătoare a lui Cristos și darului Duhului Sfânt.

Duhul este dat de Tatăl și ne conduce la Tatăl. Întreaga lucrare a mântuirii este o lucrare de re-generare, în care paternitatea lui Dumnezeu, prin darul Fiului și al Duhului, ne eliberează de ’orfanitatea’ în care am căzut. Chiar și în timpurile noastre se întâlnesc diverse semne ale acestei condiții de orfani: solitudinea interioară pe care o simțim chiar și în mijlocul mulțimii și care uneori poate deveni tristețe existențială; presupusa autonomie de Dumnezeu, care se însoțește de o anumită nostalgie după apropierea sa; un răspândit analfabetism spiritual prin care ne găsim incapabili să ne rugăm; dificultatea de a simți ca adevărată și reală viața veșnică drept plinătate de comuniune care încolțește aici și înflorește dincolo de moarte; efortul de a-l recunoaște pe celălalt ca frate, fiind fiu al aceluiași Tată; și alte semne de acest fel.

La toate acestea se împotrivește condiția de fii, vocația noastră originară, cea pentru care am fost făcuți, ADN-ul nostru cel mai profund, care însă a fost distrus și pentru a fi refăcut a avut nevoie de jertfa Fiului Unulnăscut. Din darul imens al iubirii care este moartea lui Isus pe cruce, a izvorât pentru întreaga omenire, ca o imensă cascadă de haruri, revărsarea Duhului Sfânt. Cel care se cufundă cu credință în această taină a renașterii, se naște din nou la plinătatea vieții de fiu.

”Nu vă voi lăsa orfani”. Astăzi, sărbătoarea Cincizecimii, aceste cuvinte ale lui Isus ne fac să ne gândim și la prezența maternă a Mariei în cenaclu. Mama lui Isus este în mijlocul comunității discipolilor adunată în rugăciune: este memoria vie a Fiului și invocarea vie a Duhului Sfânt. Este Maica Bisericii. Mijlocirii ei, îi încredințăm în mod special pe toți creștinii, familiile și comunitățile care în acest moment au mai mare nevoie de tăria Duhului Sfânt, Apărător și Mângâietor, Duh de adevăr, libertate și pace.

Duhul Sfânt, după cum spune mai departe Sfântul Paul, face în așa fel încât noi îi aparținem lui Cristos: ”Dacă cineva nu are Duhul lui Cristos, acesta nu este al lui” (Rm 8,9). Și întărind relația noastră de apartenență la Domnul Isus, Duhul ne face să intrăm într-o nouă dinamică de fraternitate. Prin intermediul lui Isus, Fratele universal, putem să ne relaționăm cu ceilalți într-un mod nou, nu ca orfani, ci ca fii ai aceluiași Tată bun și milostiv. Acest lucru schimbă totul! Putem să ne privim ca frați iar diferențele dintre noi nu fac decât să mărească bucuria și uimirea de a face parte din această unică paternitate și fraternitate”.

La rugăciunea ”Regina coeli” (Bucură-te, Regina cerului), recitată la ora 12.00 de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc a revenit la însemnătatea solemnității și a menționat publicarea unui important mesaj în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt:
Papa Francisc: ”Astăzi, în contextul foarte apropriat al Rusaliilor, este publicat Mesajul meu pentru următoarea Zi mondială misionară, care se celebrează anual în cea de-a treia duminică din octombrie. Duhul Sfânt să dea tărie tuturor misionarilor ad gentes și să sprijine misiunea Bisericii în lumea întreagă”.

Vom reveni pe larg la Mesajul papei Francisc pentru Ziua mondială misionară în emisiunea următoare. Primiți acum binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia