pr. Federico Lombardi SJ13.05.2016, Vatican (Catholica) – Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a explicat că Papa Francisc nu a spus în dialogul pe care l-a avut cu superioarele de ordine și congregații feminine că ar intenționa să introducă hirotonirea femeilor, și în nici un caz hirotonirea întru preoție. Declarația pr. Lombardi vine după ce presa a raportat despre deschiderea Pontifului față de ideea de constituire a unei comisii care să studieze tema femeilor diacon. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, de joi, cu aproximativ 900 de superioare de ordine feminine, grupate în Uniunea Internațională a Superioarelor Generale.

În conversația de o oră și jumătate, despre misiunea și slujirea persoanelor consacrate, Papa a răspuns mai multor întrebări delicate, inclusiv una despre ce împiedică Biserica să includă femeile în diaconatul permanent, ca în Biserica primară. Ca răspuns, Papa a spus că înțelegerea rolului femeilor diacon din Biserica primară este încă neclar și a fost de acord cu surorile că ar putea fi utilă înființarea unei comisii care să studieze problema. Pr. Lombardi a descris întâlnirea dintre Papă și călugărițe ca „o frumoasă conversație”, ce a fost foarte încurajatoare pentru persoanele consacrate feminine, subliniindu-se inclusiv deschiderea ca ele să ocupe poziții în dicastere care nu presupun hirotonirea.

Referindu-se la mult mediatizata remarcă a Papei privitor la înființarea unei comisii care să studieze tema femeilor diacon, pr. Lombardi a spus că este o temă despre care s-a mai vorbit în Biserică în trecut, care apare datorită faptului că în Biserica primară existau femei descrise cu titlul de „diaconese”, care îndeplineau anumite sarcini în comunitatea creștină. Pr. Lombardi a spus că „trebuie să fim onești” cu privim la remarcile Papei despre disponibilitatea sa pentru înființarea unei comisii. „Papa nu a spus că intenționează să introducă hirotonirea diaconeselor, și cu atât mai puțin nu a vorbit despre hirotonirea femeilor ca preoți.” În fapt Papa a afirmat clar că la predica de la celebrările euharistice nici nu se pune problema să fie incluse femeile. Purtătorul de cuvânt a subliniat că este greșit să se reducă multele lucruri importante spuse de Papă la întâlnirea cu surorile la această singură întrebare.

Exprimaţi-vă opinia