Papa Francisc, la ”Sf. Marta”, joi, 12 mai 2016. – OSS_ROM

RV 12 mai 2016. Noi, creștinii, trebuie să cerem iertare de la Domnul pentru istoria dezbinărilor dintre noi. Nici chiar în privința Paștelui nu suntem uniți și de aceea, lumea își pierde credința: este, pe scurt, ceea ce a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată în cursul dimineții de joi, 12 mai 2016, în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta, cu participarea mai multor grupuri de credincioși.

În reflecția sa, Pontiful a comentat lecturile biblice ale zilei din liturgia romană în care Isus, înainte de patima, moartea și învierea sa, se roagă Tatălui pentru unitatea discipolilor săi, pentru unitatea comunităților creștine (Fap 22,30;23,6-11 și In 17,20-26). În decursul timpului, Isus continuă să se roage pentru unitatea creștinilor dar în Biserică au existat mereu cei care seamănă neghina dezbinării, inclusiv prin vorbirea de rău. Rugăciunea lui Isus pentru unitatea discipolilor săi are un scop spre care toți trebuie să tindem: creștinii trebuie să fie una, pentru ca lumea să creadă.
Papa Francisc: ”Unitatea comunităților creștine, a familiilor creștine, este o mărturie. Este o mărturie faptului că Tatăl l-a trimis pe Isus. A ajunge la unitate – într-o comunitate creștină, într-o parohie, într-o episcopie, într-o instituție creștină, într-o familie creștină – este, probabil, unul din lucrurile cele mai grele. Istoria noastră, istoria Bisericii, ne face de multe ori să ne rușinăm, s-au făcut războaie împotriva fraților noștri creștini”.

Acolo unde creștinii se războiesc între ei, a afirmat papa Francisc, mărturia creștină nu există:
Papa Francisc: ”Trebuie să cerem mult iertare de la Domnul pentru această istorie, o istorie, de multe ori, de dezbinări, dar nu numai în trecut. Chiar și astăzi! Lumea vede că suntem dezbinați și spune: să se pună de acord între ei, apoi vom vedea. Cum, Isus a înviat și este viu iar ei, discipolii lui, nu se pun de acord? Odată, un creștin catolic îl întreba pe un alt creștin din Răsărit, catolic la rândul său: Isus al meu învie poimâine, al tău când învie? Nici chiar la Paști nu suntem uniți. Și aceasta, în lumea întreagă. Și lumea nu crede”.

Din invidie diavolul a făcut să intre păcatul în lume, la fel și în comunitățile creștine ”e aproape normal” să existe egoism, gelozie, invidie, dezbinări. Și acestea îi fac pe unii să-i vorbească de rău pe ceilalți. În Argentina, a remarcat papa Francisc, aceste persoane sunt numite ”zizzanieri”, semănători de zizanie. Dezbină. Dezbinările încep cu  limba.
Papa Francisc: ”A vorbi de rău pe alții înseamnă a-i murdări pe alții. Cel care vorbește de rău, murdărește, distruge. Distruge bunul nume, distruge viața și, de atâtea ori, fără motiv, împotriva adevărului. Isus s-a rugat pentru noi, pentru noi toți care suntem aici și pentru comunitățile noastre, pentru parohiile noastre, pentru diecezele noastre: ca toți să fie una. Să cerem de la Domnul harul său pentru că mare este puterea diavolului, a păcatului care ne împinge să facem dezbinări. Întotdeauna. Să ne dea harul său, darul său, și care este darul care face unitatea? Duhul Sfânt. Să ne dea acest dar, care face armonie, pentru că El este armonia însăși, gloria comunităților noastre. Și să ne dăruiască pacea, dar împreună cu unitatea. Să cerem harul unității pentru toți creștinii, marele și micul har de fiecare zi pentru comunitățile noastre, pentru familiile noastre, împreună cu harul de a ține limba în frâu”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia