9 mai 2016. Duhul Sfânt pune în mișcare Biserica, însă, în zilele noastre, Spiritul Sfânt rămâne pentru mulți creștini un necunoscut sau chiar “un prizonier de lux”. La omilia Sfintei Liturghii celebrată luni dimineață, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican, pontiful a atras atenția asupra pericolului de a fi “creștini virtuali” în loc de creștini autentici, reali, căci numai Spiritul Sfânt este în măsură să ne împingă pe calea libertății.

La celebrarea euharistică, Sfântul Părinte a adresat un gând special călugărițelor care-și desfășoară misiunea în Casa Sfânta Marta. Membre ale Institutului “Fiicele Carității”, fondat de sfânta Luiza de Marillac  (1591-1660),  papa le-a adresat un gând special în sărbătoarea fondatoarei lor.

Spunând că muți nu aprofundează și nu consolidează cunoașterea Spiritului Sfânt, rămânând la nivelul unor cunoștințe elementare învățate la orele de catehism din copilărie, papa Francisc a subliniat necesitatea de a depăși nivelul unei cunoașteri care se limitează doar la a afirma că Duhul Sfânt face parte din Sfânta Treime:

“Spiritul Sfânt este cel care pune în mișcare Biserica, este cel care acționează în Biserică și în inimile noastre, făcând din fiecare creștin o persoană diferită de o alta dar care, împreună, constituie unitatea. Duhul Sfânt este cel care duce mai departe, deschizând larg porțile și trimițând în lume pentru a da mărturie despre Isus”.

Amintind că Duhul Sfânt este protagonistul Bisericii vii, cel care ne îndemnă să-l lăudăm pe Dumnezeu, conducându-ne la întâlnirea cu Isus, papa Francisc a spus că nu trebuie să ne limităm doar la respectarea poruncilor și nimic mai mult, în acest fel existând riscul de a reduce credința la o simplă dimensiune morală și etică, făcând din Duhul Sfânt un ‘prizonier de lux’.

“În această săptămână de pregătire în vederea sărbătorii Coborârea Duhului Sfânt, să ne întrebăm: ‘Cred cu adevărat în Duhul Sfânt, sau rămân doar la nivel de cuvânt?’ Să încercăm să vorbim cu El, spunând: ‘Știu că ești în inima mea, știu că ești în inima Bisericii, că împlinești unitatea dintre noi, în diversitatea noastră.’ Spune-i aceste lucruri și cere-i harul de a înțelege cum intervine în viața fiecăruia dintre noi. Să-i cerem, de asemenea, harul de a ne raporta cu docilitate la Duhul Sfânt”, a îndemnat pontiful.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia