Papa Francisc04.05.2016, Vatican (Catholica) – Viitorul Bisericii din Europa, în special în lumina crizei migranților, a fost pe primul loc pe agenda de discuție a liderilor Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) la întâlnirea cu Papa Francisc de săptămâna aceasta. După audiență, președintele CCEE, Cardinalul Peter Erdo, alături de doi vicepreședinți, Cardinalul italian Angelo Bagnasco și Arhiepiscopul albanez Angelo Massafra, au susținut marți o conferință de presă, exprimând unele dintre îngrijorările Papei.

Cardinalul Erdo le-a spus jurnaliștilor că Papa a avut cuvinte puternice de încurajare la adresa tuturor membrilor CCEE, pentru redescoperirea și întărirea rădăcinilor creștine în inima societății europene. Cardinalul Bagnasco a subliniat nevoia formării conștiințelor și a edificării „unei culturi a relațiilor”, opusă celei a „forțelor economice” care caută să manipuleze oamenii și să promoveze în schimb cultura consumerismului și a identității individualiste. A vorbit și despre apropiatul referendum britanic privitor la rămânerea în UE, afirmând că indiferent de rezultat, neliniștea pe care o simt numeroși cetățeni trebuie să facă instituțiile europene să reflecteze asupra modului în care pot mai bine respecta și valorifica diferitele culturi ale țărilor membre.

Toți liderii Bisericii au vorbit amplu despre criza migranților, spunând că este vital să se facă distincție între provocările cu care se confruntă țările de origine, de tranzit, respectiv de destinație. Au subliniat nu doar nevoia primirii celor aflați în nevoie, ci și importanța sprijinirii între ele a țărilor europene pentru procesul pe termen lung al integrării. Mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE, a afirmat că prima regulă este că Bisericile trebuie „să îi primească pe toți cu iubire și milostivire, ajutându-i pe nevoiași”. În acest moment faptele sunt mai importante decât cuvintele și acțiunile atâtor organizații ale Bisericii dau mărturie „despre ce înseamnă această concretețe”. A explicat apoi că nu toți trebuie să facă același lucru, ci să se înțeleagă diferitele situații ale țărilor și realitățile dorite de refugiați. „O politică comună nu înseamnă aceeași politică pentru fiecare țară, ci o politică prin care se coordonează diferitele situații.”

În fine, Mons. Duarte a afirmat că liderii Bisericii au avantaj în fața politicienilor, având aceeași credință și trăindu-și viețile după aceleași principii și valori. Aceasta le permite să asculte, să evite conflictele, să respecte diferențele, dar și să îi ajute și să îi primească pe cei nevoiași. Nu înseamnă că Episcopii dintr-o țară trebuie să spună ce să facă Episcopii din altă țară, a subliniat el, amintind că Papa Francisc a fost „foarte conștient” de acest fapt la întâlnirea de luni. În locul soluțiilor abstracte, „în aer”, Europa are nevoie de soluții care să răspundă realității de pe pământ.

Imagini

Exprimaţi-vă opinia