“Donne Chiesa Mondo” (Femei Biserică Lume): suplimentul ‘la feminin’ al cotidianului vatican L’Osservatore Romano, în noul format grafic – OSS_ROM

4 mai 2016. La patru ani de la apariție, suplimentul “Donne Chiesa Mondo” (Femei Biserică Lume), al cotidianului vatican L’Osservatore Romano, a ales o nouă prezentare grafică. Suplimentul ‘la feminin’ devine o revistă lunară de 40 de pagini, în culori, cu un colectiv de femei, coordonat de Lucetta Scaraffia.

Pe lângă obișnuitele pagini de aprofundare privind rolul femeii în Biserică, se adaugă două rubrici îngrijite de călugărițele comunității din Bose. Prezentarea noului format a avut loc marți, 3 aprilie, în Vatican, în prezența cardinalului secretar de stat, Pietro Parolin.

Și în noua formă grafică, publicația continuă să facă cunoscută și să valorizeze prezența feminină în Biserică. În plus, “deschide calea unei noi și pozitive deprinderi, aceea de a asculta femeile, de a privi la mesajul consistent pe care-l au de transmis și la numeroasele inițiative pe care știu să le realizeze”, după cum a subliniat la prezentare cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

De altfel editorialul noului format, intitulat ‘Din nou Bunavestire’ și semnat de Lucetta Scaraffia, explică linia editorială spunând că cel de-al cincilea an al suplimentului începe cu o mare noutate  – schimbarea de format – dar și cu o revenire la ceea ce a reprezentat tema inițială, Bunavestire, definită ‘icoana programatică’ a suplimentului cu apariție lunară. ‘Bunavestire este așadar icoana proiectului nostru: femei care aduc la lumină, la cunoașterea lumii, ceea ce alte femei au spus și au scris în trecut, ceea ce au făcut și continuă să facă și în prezent’, se explică în articolul programatic al revistei. Alimentându-se din ‘acea revoluție intelectuală pe care femeile au exercitat-o în cultura catolică, începând cu secolul trecut, și care s-a intensificat în deceniile succesive conciliului’, suplimentul ‘la feminin’ al cotidianului vatican L’Osservatore Romano dorește să fie un semn concret al ‘forței pozitive în viața Bisericii’ adusă de ‘sinergia dintre masculin și feminin’.

Intervenind la prezentarea noului format al suplimentului, directorul cotidianului L’Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian, a evocat viziunea papei Ioan al XXIII-lea, potrivit căreia promovarea femeii reprezenta unul din semnele timpului, ce și-a găsit aplicarea în perioada succesivă conciliului. Vian a amintit totodată rolul avut de Benedict al XVI-lea care a dorit o prezență feminină majoră în colectivul redacțional al cotidianului vatican, solicitare la care s-a răspuns în mod extraordinar din partea femeilor.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia