Papa Francisc, la Sfânta Liturghie în Casa ”Sf. Marta”, luni, 2 mai 2016 – OSS_ROM

 RV 02 mai 2016. Duhul Sfânt ne dă tăria de a fi martorii lui Isus chiar și în mijlocul persecuțiilor, al celor mari în care se ajunge la jertfa vieții, dar și al celor mici, persecuția bârfelor și criticilor: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată azi în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta.
Referindu-se la lecturile zilei, din cea de-a șasea săptămână a Paștelui în calendarul roman sau latin, papa Francisc a subliniat că se apropie de acum sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, iar lecturile Sfintelor Liturghii din această perioadă vorbesc din ce în ce mai mult despre Duhul Sfânt. Lectura din cartea Faptele Apostolilor (Fap 16,11-15) prezintă modul în care Domnul a deschis inima unei femei, Lidia, vânzătoare de stofe care în cetatea Tiatira asculta cuvintele apostolului Paul.
Papa Francisc: «Această femeie a simțit ceva în inima ei care o făcea să spună: ”E adevărat, eu sunt de acord cu ceea ce spune acest om, acest om care dă mărturie pentru Isus Cristos. E adevărat ceea ce spune”. Dar cine a atins inima acestei femei? Cine i-a spus: ”Ascultați, pentru că e adevărat”? Este chiar Duhul Sfânt cel care a făcut-o pe această femeie să simtă că Isus este Domnul, a făcut-o să simtă că mântuirea era în cuvintele lui Paul, a făcut-o să simtă această mărturie. Duhul dă mărturie pentru Isus. Și de fiecare dată când noi simțim în inimă ceva care ne apropie de Isus, este Duhul Sfânt cel care lucrează înăuntru».

Evanghelia zilei (In 15,26-16,4) vorbește de o dublă mărturie: mărturia pe care Duhul Sfânt o dă pentru Isus și mărturia noastră. Noi suntem mărturisitori ai Domnului prin puterea Duhului Sfânt. Isus îi îndeamnă pe discipoli să nu se scandalizeze pentru faptul că mărturia aduce cu sine și persecuții. De la ”micile persecuții ale bârfelor” și ale criticilor, până la cele mari, de care ”istoria Bisericii este plină și care îi duce pe creștini la închisoare sau chiar să-și dea viața”.
Papa Francisc: «Isus spune că acesta este prețul mărturiei creștine. ”Vă vor exclude din sinagogă. Mai mult, vine ceasul când cel care vă va ucide va crede că aduce cult lui Dumnezeu”. Prin puterea Duhului, creștinul dă mărturie pentru faptul că Domnul trăiește, că Domnul a înviat, că Domnul este între noi, că Domnul celebrează împreună cu noi moartea și învierea sa ori de câte ori ne apropiem de altar. La rândul său, și creștinul dă mărturie, ajutat de Duhul Sfânt, în viața sa de fiecare zi, prin modul său de a acționa. Este mărturia continuă a creștinului. Dar de atâtea ori, această mărturie provoacă atacuri, provoacă persecuții».

”Duhul Sfânt care ni l-a făcut cunoscut pe Isus”, a încheiat papa Francisc, ”este același care ne susține să-l facem cunoscut nu atât prin cuvinte cât mai ales prin mărturia vieții. Este bine, de aceea, să-i cerem Duhului Sfânt să vină în inima noastră, ca să dăm mărturie pentru Isus și să-i spunem: Doamne, fă ca eu să nu mă îndepărtez de Isus. Învață-mă ceea ce a învățat Isus. Fă-mă să-mi aduc aminte de ceea ce a spus și a făcut Isus și ajută-mă să dau mărturie pentru acestea. Fă ca mondenitatea, lucrurile ușoare, cele care vin chiar de la părintele minciunii și principele acestei lumi, păcatul, să nu  mă îndepărteze de mărturie”.

(rv – S. Centofanti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia