Domnul ne cere docilitate față de Duhul Sfânt: papa Francisc, la Sfânta Liturghie de joi, 28 aprilie 2016. – OSS_ROM


 28 aprilie 2016. Și în prezent ca și în trecut există forme de rezistență față de acțiunea surprinzătoare Duhului Sfânt în privința noilor situații însă El ne ajută să le învingem și să mergem mai departe, siguri, pe calea lui Isus. Aceasta este esența omiliei rostită de papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joi dimineață, în capela Casei Sfânta Marta, reședința sa din Vatican.
 Comentând fragmentul din Faptele Apostolilor, capitolul 15, referitor la așa-numitul ‘conciliu’ din Ierusalim, papa reliefează că “protagonistul Bisericii” este Duhul Sfânt, cel care le-a dat apostolilor – chiar din primul moment – forța de a proclama Evanghelia, fiind Spiritul Sfânt cel care duce mai departe Biserica.

“Duhul Sfânt a pus inimile pe o cale nouă; acestea fiind surprizele Spiritului, iar apostolii s-au aflat în fața unor situații noi în care nu s-ar fi gândit că ar fi fost puși vreodată. Și cum să fie gestionate aceste situații noi. De aceea, fragmentul din Evanghelia zilei începe prin cuvintele: ‘În zilele acelea, după o discuţie îndelungată’, o discuție înflăcărată pentru că apostolii discutau pe ceastă temă”, a explicat Sfântul Părinte, punând în lumină rolul de protagonist al Duhului Sfânt, care împinge înainte, tot înainte.

Discipolii aveau o decizie de luat, de aceea au convocat o reuniune la Ierusalim, unde fiecare a avut posibilitatea să istorisească propria experiență, la final punându-se de acord. Însă, mai înainte, se petrece un lucru frumos. Întreaga adunare a tăcut, ascultând cu smerenie pe Paul și pe Barnaba care au povestit despre semnele minunate înfăptuite de Domnul prin ei printre păgâni, pontiful spunând că modul Bisericii de a rezolva problemele este întrunirea, ascultarea, discutarea, rugăciunea ți decizia finală:

“Aceasta este calea Bisericii până în prezent. Și când Duhul Sfânt ne surprinde cu ceva care pare nou sau care nu a mai fost vreodată înfăptuit astfel gândiți-vă la Conciliul Vatican al II-lea și dau acest exemplu pentru că este cel mai recent”, a subliniat papa Francisc cu dorința de a ne aminti că Domnul ne cere docilitate față de Duhul Sfânt, fără a ne teme atunci când vedem că este Duhul cel care ne cheamă la o anumită acțiune.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia