Prin compasiune, oricine poate fi aproapele nostru: papa Francisc, la cateheza audienței generale de miercuri, 27 aprilie 2016 – REUTERS


 27 aprilie 2016. Îndemnul lui Isus “Mergi și fă și tu la fel”, inspirat de exemplul samariteanului milostiv, protagonist al parabolei relatată în Evanghelia după Sfântul Luca, a reprezentat esența catehezei papei Francisc de la audiența generală de miercuri, 27 aprilie.
 După o expunere detaliată a pildei, pontiful a evidențiat învățăturile ce reies din parabola ce poate fi definită emblematică pentru Anul Sfânt al Milostivirii, atrăgând atenția asupra faptului că nu toți cei care frecventează casa lui Dumnezeu și-i cunosc milostivirea știu totodată să-și iubească aproapele. “Să nu uităm niciodată: în fața suferinței atât de multor oameni epuizați de foame, de violențe și de nedreptăți, nu putem rămâne spectatori. Ignorarea suferinței omului înseamnă ignorarea lui Dumnezeu”,  a spus pontiful făcând trimitere la atitudinea de indiferență față de cel suferind, manifestată de preotul și de levitul din parabolă. Cateheza papei Francisc evidențiază diferența dintre comportamentul primilor doi și atitudinea samariteanului, caracterizată de compasiune, “trăsătură esențială a milostivirii lui Dumnezeu”.

Papa Francisc: În gesturile și acțiunile bunului samaritean recunoaștem acțiunea milostivă a lui Dumnezeu în toată istoria mântuirii. Este aceiași compasiune cu care Dumnezeu vine în întâmpinarea fiecăruia dintre noi: El nu ne ignoră, ne cunoaște suferințele, știe cât de mare nevoie avem de ajutor și consolare. Se apropie de noi și nu ne abandonează niciodată”.

Din comportamentul milostiv al samariteanului învățăm că iubirea și compasiunea nu sunt un sentiment vag, ci înseamnă să-ți asumi responsabilitatea îngrijirii celuilalt până la punctul de a plăti personal. “Înseamnă să te compromiți făcând toți pașii necesari pentru a te ‘apropia’ de celălalt până la a te identifica cu el, [potrivit poruncii]: «iubește-ți aproapele ca pe tine însuți»”, a explicat papa Francisc și, indicând răsturnarea de perspectivă pe care o face Isus, adaugă: “Isus răstoarnă perspectiva: nu te opri să-i clasifici pe alții pentru a vedea cine este aproapele și cine nu. Tu poți deveni aproapele fiecărei persoane care suferă, și vei fi aproapele lui dacă ai compasiune în inima ta”.

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la cateheza audienței generale, dedicată îndemnului făcut nouă de Isus, îndemn inspirat de exemplul samariteanului: “Mergi și fă și tu la fel!”

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia