Măsura timpului este speranța – OSS_ROM


 RV 25 Apr 2016 Papa Francisc a răspuns unei scrisori primită de la deținuții închisorii din orașul Velletri, în apropierea Romei. La 5 martie 2016 episcopul de Albano, monseniorul Marcello Semeraro, a vizitat penitenciarul din Velletri și a celebrat Sfânta Liturghie. Cu această ocazie deținuții i-au înmânat episcopului o scrisoare adresată Suveranului Pontif.
 La nici două luni de la acel eveniment, Sfântul Părinte le-a mulțumit deținuților pentru că s-au gândit la el „în mijlocul dificultăților și situațiilor din viața actuală”. „Vă mărturisesc”, le-a scris Pontiful, „că și eu de multe ori mă gândesc la voi și la alte asemenea persoane care trăiesc în închisori. Pentru acest motiv, în multe din vizitele mele pastorale cer mereu, când este posibil, să pot întâlni frați și surori ca voi, care trăiesc o libertate limitată, pentru a le transmite afecțiunea și apropierea mea. După cum bine ați subliniat, ne aflăm în Anul Sfânt al Milostivirii, în care am dorit să fie o zi dedicată jubileului deținuților și vă asigur că atunci voi fi în comuniune cu voi toți, din punct de vedere spiritual și al rugăciunii reciproce. Voi trăiți o experiență în care timpul pare că s-a oprit, că nu se termină niciodată. Dar adevărata măsură a timpului este speranța. Doresc ca fiecare dintre voi să țină mereu bine „aprinsă” lumina speranței pentru a ilumina viața voastră. În acest sens, să îi adresăm Domnului această rugăciune: «O, Cristoase Înviat, umple orele, zilele și anii mei, de speranță adevărată. Ajută-mă să trăiesc această experiență fără a-mi pierde niciodată credința, pentru că doar Tu nu ne dezamăgești niciodată!»”.

Papa Francisc îi încurajează pe deținuți astfel: „Să fiți siguri că Dumnezeu vă iubește pe fiecare personal. Pentru El nu are importanță vârsta sau cultura voastră, nu are importanță nici ce ați fost, ce lucruri ați făcut, pedepsele obținute sau greșelile comise. Pentru aceasta, nu vă lăsați închiși în trecut, ba mai mult de atât, transformați-l într-un parcurs de creștere, de credință și de caritate. Dați-i lui Dumnezeu posibilitatea de a vă face să «străluciți» prin intermediul acestei experiențe. În istoria Bisericii mulți sfinți au ajuns la starea de sfințenie prin intermediul experiențelor dure și dificile. Așadar, deschideți poarta inimii voastre lui Cristos, iar el va schimba situația voastră. Cu Cristos totul este posibil! În timp ce vă binecuvântez pe fiecare dintre voi, familiile voastre, pe cei dragi și mai ales pe copiii voștri, vă cer să nu uitați să vă rugați pentru mine”, își încheie Pontiful Roman scrisoarea adresată deținuților din penitenciarul orașului Velletri.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia