24 aprilie 2016, în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie cu ocazia Jubileului adolescenților, băieți și fete cu vârste între 13 și 16 ani – REUTERS


 24 aprilie 2016. “Dragi băieți și fete, ce mare responsabilitate ne încredințează azi Domnul! Ne spune că lumea îi va recunoaște pe discipolii lui Isus după iubirea avută unii față de ceilalți. Cu alte cuvinte, iubirea este cartea de identitate a creștinului, este unicul document valabil pentru a fi recunoscuți ca discipoli ai lui Isus. Dacă acest document expiră și nu este continuu reînnoit atunci nu mai suntem mărturisitori ai Învățătorului [Isus]”. Prin această reflecție despre iubire ca semn distinctiv pentru discipolii lui Isus și-a început papa Francisc omilia din cadrul Sfintei Liturghii celebrată duminică, în Piața Sfântul Petru, cu ocazia Jubileului adolescenților, băieți și fete cu vârste între 13 și 16 ani, care au venit din diferite țări de pe toate continentele să treacă pragul Porții Sfinte în Anul Sfânt al Milostivirii.
 Adolescenți din întreaga lume, reuniți la Roma în zilele de 23 și 24 aprilie, pentru a reflecta împreună cu Sfântul Părinte asupra temei ”Creșteți milostivi ca Tatăl”, au fost îndemnați de pontif să dea răspuns la câteva întrebări: “Vreți să acceptați chemarea lui Isus de a fi discipolii săi? Vreți să fiți prietenii săi fideli? Adevăratul prieten al lui Isus se deosebește mai ales prin iubirea concretă care strălucește în viața sa. Vreți să trăiți această iubire pe care ne-o dăruiește El? Atunci, să încercăm să participăm la școala lui de viață  pentru a învăța să iubim”.

Explicând de ce este importantă învățarea iubirii la școala lui Isus, pontiful a scos în evidență câteva caracteristici distinctive, printre care generozitatea și altruismul:
“Dragi tineri, la vârsta voastră iese la iveală într-un mod nou și dorința de a vă atașa afectiv și de a primi afecțiune. Dacă veți merge la școala sa, Domnul vă va învăța să faceți să fie tot mai frumoase afecțiunea și duioșia. Va pune în inimile voastre o intenție bună, aceea de a iubi fără posesiune: de a iubi persoanele fără a voi să le dominăm, ci lăsându-le libere. De fapt, există întotdeauna tentația de a vicia afecțiunea cu pretenția instinctivă de a lua, de a “avea” ceea ce ne place. Și cultura consumismului întărește această tendință. Însă, orice lucru, dacă se ține strâns prea tare se consumă, se distruge pentru a rămâne apoi dezamăgiți, cu un sentiment de gol interior. Dacă veți asculta vocea Domnului, el vă va dezvălui secretul iubirii duioase: a avea grijă de cealaltă persoană, respectând-o, protejând-o, așteptând-o.”

Amintind că anii adolescenței nu sunt doar anii dorinței de afecțiune dar și o perioadă intens marcată de dorința de libertate, papa Francisc a subliniat faptul că libertatea nu înseamnă să faci orice după bunul plac:
“Libertatea nu înseamnă să se facă întotdeauna ceea ce vrea; făcând doar ceea ce vrem, devenim închiși, distanți, neputând fi prieteni deschiși și sinceri; nu este adevărat că atunci când eu mă simt bine, totul merge bine. În schimb, libertatea este darul de a putea alege binele: este liber cel care alege binele, cel ce caută să facă voia Domnului, chiar dacă este greu. Însă, doar prin alegeri curajoase și pline de forță se realizează visurile mărețe, pentru care merită dăruită viața.”

Pontiful a reînnoit îndemnul adresat tinerilor în diverse ocazii, povățuindu-i să nu se mulțumească de mediocritate, de un trai comod și sedentar, avertizându-i asupra unor mesaje mincinoase destinate să-i înșele:

“Nu vă încredeți în cei care vă distrag de la adevărata bogăție, reprezentată de voi înșivă, spunându-vă că viața este frumoasă doar dacă se posedă multe lucruri; nu vă încredeți în cei care vă fac să credeți că valorați atunci când vă puneți o mască de personaje cu putere, asemenea eroilor de film, sau când purtați haine după ultima modă. Fericirea voastră nu are preț și nu se comercializează; nu este o aplicație care se descarcă pe un telefon mobil; nici măcar cea mai recentă dintre versiuni nu vă va putea ajuta să deveniți liberi și să crească în voi iubirea.”

La încheierea omiliei, papa Francisc le-a oferit participanților la Jubileul adolescenților un memento referitor la semnificația iubirii: dar liber, ce presupune o inimă deschisă; frumoasă responsabilitate care durează o viață întreagă și angajare zilnică, specifică persoanelor care știu să ducă la împlinire visuri mărețe.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia