Sfântul Scaun. Ascultați strigătul de durere al creștinilor din Orientul Mijlociu! – REUTERS

21 aprilie 2016. Proiectul privind crearea a două state – Israel și Palestina – riscă să eșueze, potrivit opiniei mons. Bernardito Auza. Observatorul permanent al Sfântului Scaun la Națiunile Unite și-a exprimat această preocupare în cadrul intervenției la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema situației din Orientul Mijlociu. Adresându-se comunității internaționale, mons. Auza a reînnoit apelul la ascultarea strigătului de durere al comunităților creștine și al altor minorități, victime ale persecuțiilor și discriminărilor în această regiune.

Situația colocviilor de pace, actele de terorism și acțiunile unilaterale riscă să compromită dialogul în vederea relansării unui autentic proces de pace. În fața unui astfel de scenariu frustrant, papa Francisc le solicită autorităților israeliene și palestiniene “să ia în considerare necesitatea stabilirii păcii”, urmând în mod curajos “calea dialogului și a reconcilierii”, a spus mons. Auza în intervenția la dezbatere.

“Sfântul Scaun crede cu fermitate că soluția a două state oferă cea mai bună posibilitate în vederea unui acord pacific”, a subliniat de asemenea prelatul trimis la Națiunile Unite în calitate de observator permanent. Această speranță a fost exprimată de papa Francisc în cadrul pelerinajului în Țara Sfântă, din 2014, când, referindu-se la posibilitatea a două state, a spus că “trebuie să devină o realitate, nu să rămână doar un vis”.

Sfântul Scaun spera ca acordul stabilit anul trecut cu ‘statul Palestina’ și intrat în vigoare în data de 2 ianuarie a.c. să încurajeze părțile aflate în conflict la angajarea sinceră în vederea unei soluții pacifice. Sfântul Scaun își exprima speranța ca un astfel de acord să constituie un exemplu de dialog și de cooperare pentru alte țări cu o majoritate arabă, de religie prevalent musulmană. “Delegația mea” –  a mai spus mons. Bernardito Auza – “solicită comunității internaționale o politică de acțiune globală pentru stăvilirea răspândirii fundamentalismului și extremismului care seamănă ură și teroare în regiune, î nordul Africii și în diferite părți ale lumii”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia