• 19 Apr 2016

“Samuraiul Ukon: de la calea sabiei la calea crucii” este noul film documentar, ce va avea avanpremiera în aprilie și care prezintă viața extraordinară și experiența “Samuraiului lui Cristos.”

Takayama Ukon este un samurai care s-a convertit la creștinism și povestea vieții sale poate fi comparată cu cea a unui adevărat martir al credinței.

Ukon a ales exilul decât să renunțe la credința catolică, fapt care l-a convins pe Papa Francisc să semneze decretul de beatificare pentru loialitatea sa față de Cristos și față de Biserica Sa.

Takayama Ukon, cunoscut sub numele de creștinul celui drept, nu a ezitat să renunțe la o poziție socială de rang înalt, la rang și avere, la o viață ușoară și de lux, pentru a trăi strâns unit cu Cristos și în mod public fidel evanghelie.

Takayama s-a născut în 1552 într-o familie nobilă, membră a clasei conducătoare. Trei ani înainte de nașterea sa, misionarul iezuit Francis Xavier a introdus creștinismul în Japonia. Impresionat de figura misionarului, tatăl lui Takayama, Dario, a devenit catolic cu întreaga familie atunci când Ukon a fost de 12 ani.

Atunci când shogunul Toyotomi Hideyoshi a venit la putere, consilierii săi l-au îndemnat să interzică practicarea creștinismului. Toți marii feudali au acceptat aranjamentul, dar nu și Ukon. Și-a pierdut proprietățile, funcția, statutul social, onoarea și respectabilitate. Samuraiul a devenit un fugar și a fost forțat să plece în exil la Manila, unde, doar după 40 de zile de la sosire, s-a îmbolnăvit și a murit la 4 februarie 1615.

Convertirea sa a deschis calea pentru evanghelizare în Japonia, motiv pentru care Conferința Episcopilor din Japonia a prezentat Congregației pentru Cauzele Sfinților viața sa într-un dosar de 400 de pagini cu documentele necesare pentru beatificare. Papa Francisc și-a dat acordul său, prin urmare, în curând samuraiul lui Hristos vor fi declarat fericit.

Pe langă beatificarea lui Ukon, Biserica japoneză va sărbători și 150 de ani de renașterea a așa-numiților “creștini ascunși”, a “kakure krishitan”, menționați de mai multe ori de către Papa Francisc ca un exemplu al credinței creștine, care supraviețuind persecuțiilor au salvat credința creștină.

Film documentar prezintă toate acestea. La avanpremiera din luna aprilie, sub patronajul Consiliului Pontifical pentru Cultură, va participa și Cardinalul Luis Antonio Tagle.

 

Traducere: ACC

Sursa:www.acistampa.com; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia