Lacrimile aducătoare de iertare: papa Francisc, la cateheza audienței generale de miercuri, 20 aprilie 2016 – OSS_ROM


 20 aprilie 2016. Inspirând cateheza audienței generale de miercuri, 20 aprilie, din capitolul 7 al Evangheliei după Sfântul Luca, pontiful s-a oprit asupra unui aspect al milostivirii: lacrimile care obțin iertarea:
 “Este vorba despre un fapt întâmplat lui Isus în timp ce se era oaspetele unui fariseu pe nume Simon. Acesta a dorit să-l invite pe Isus la el acasă pentru că a auzit vorbindu-se bine despre el, ca despre un mare profet. În timp ce erau așezați la masă, a intrat o femeie cunoscută de toți în oraș ca fiind o păcătoasă. Acesta, fără a spune niciun cuvânt, s-a așezat la picioarele lui Isus și a început să-i ude picioarele cu lacrimi și să i le șteargă cu părul capului ei, apoi, sărutându-i picioarele, i le-a uns cu miresmele pe care le-a adus cu ea.”

Evidențiind contrastul dintre figura lui Simon, “zelos slujitor al legii”, și cea a anonimei femei păcătoase, pontiful subliniază modul în care primul îi judecă pe alții în funcție de aparențe, în vreme ce femeia păcătoasă, prin gesturile sale, exprimă cu sinceritate inima sa, încredințându-se pe deplin Domnului, cu iubire și venerație.

Continuând prezentarea contrastului dintre atitudinea ipocrită a lui Simon, cucerit de părerea bună avută despre sine, și atitudinea sinceră, smerită și plină de credință a femeii păcătoase, cateheza papei Francisc a pus în evidență necesitatea de a face distincție dintre păcat și păcătos, spunând:  “nu trebuie făcute compromisuri cu păcatele, în vreme ce păcătoșii – adică noi toți – suntem asemenea bolnavilor de care trebuie avut grijă și, pentru a-i trata, medicul trebuie să și-i apropie, să-i viziteze, să-i atingă. Și, desigur, pentru a fi vindecat, bolnavul trebuie să admită că are nevoie de  un medic”.

Isus preferă comportamentul căit al femeii păcătoase, ce “reprezintă legătura dintre credință, iubire și recunoștință”. Convertirea femeii păcătoase se petrece sub ochii tuturor, demonstrând că “în Isus strălucește puterea milostivirii lui Dumnezeu, ce este capabilă să transforme inimile.”

La finalul audienței generale, Sfântul Părinte și-a îndreptat gândul către populația din Ucraina care, de mult timp, suferă din cauza consecințelor unui conflict armat, uitat de mulți. Pontiful le-a mulțumit anticipat tuturor acelora care vor contribui cu generozitate la Colecta pentru Ucraina, inițiativă cu desfășurare în diecezele și eparhiile din țările europene, duminică, 24 aprilie.

Ca în fiecare miercuri, pontiful a adresat saluturi mai multor grupuri de pelerini, printre acestea aflându-se pelerini veniți din Ucraina și Belarus, cu ocazia conferinței internaționale prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la tragedia de la Cernobil. “În vreme ce reînnoim rugăciunea pentru victimele acelui dezastru, ne exprimăm recunoștința față de membrii echipelor de salvare și față de toate inițiativele prin care s-a încercat ușurarea suferințelor”, a spus pontiful.

De asemenea, papa Francisc i-a salutat pe pelerinii sosiți din Federația Rusă, invocând binecuvântarea Domnului astfel încât să devină mărturisitori ai iubirii divine în acest An Sfânt al Milostivirii.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia