Papa Francisc, la Regina Coeli de duminică, 17 aprilie 2016: am văzut multă durere în insula Lesbos – ANSA


 18 aprilie 2016. “Am văzut multă durere”, a spus papa Francisc la rugăciunea Regina Coeli, de duminică, 17 aprilie, din Piața Sfântul Petru, vorbind cu adâncă emoție despre călătoria efectuată sâmbătă, 16 aprilie, în insula Lesbos, împreună cu patriarhul Bartolomeu și cu arhiepiscopul ortodox de Atena, Ieronymos.
 Tot la rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli, pontiful și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor seismelor din Ecuador și Japonia, atrăgând totodată atenția asupra situației precare a angajaților din call center-uri.

“Am văzut multă durere”
“O noapte nu este suficientă pentru a face să se sedimenteze ceea ce a absorbit inima și mintea într-o zi de emoții intense, din categoria acelora care nu se întâmplă în fiecare zi”, este de părere colegul nostru Alessandro de Carolis, comentând cuvintele Sfântului Părinte de la Regina Coeli.

“Am văzut multă durere”: cu acest gând și-a început pontiful reflecția, împărtășind mulțimii de pelerini adunați în Piața Sfântul Petru experiența trăită în insula Lesbos, printre refugiații de toate vârstele, printre persoanele care l-au întâmpinat plini de uimire, emoție și recunoștință pentru atenția și interesul demonstrate față de ei și situația lor dramatică.

“Am vizitat una dintre taberele de refugiați: proveneau din Irak, din Afganistan, din Siria, din Africa și din multe țări… Am salutat în jur de 300 de refugiați, unul câte unul. Toți trei: patriarhul Bartolomeu, arhiepiscopul Ieronymos și eu. Mulți dintre ei erau copii; unii dintre acești copii au asistat la moartea părinților și a tovarășilor de drum, unii înecați în mare. Am văzut multă durere.”

Din marea de disperare, papa Francisc surprinde un fragment, o istorie de oroare devenită obișnuință printre cei care și-au pus în joc întreaga siguranță, mânați doar de dorința de a fugi de infernul izbucnit în jurul lor.

“Vreau să vă istorisesc cazul deosebit al unui bărbat tânăr, de nici 40 de ani. L-am întâlnit ieri, împreună cu cei doi fii. El este musulman și mi-a spus că era căsătorit cu o tânără creștină, între ei existând iubire și respect reciproc; însă, din păcate, această tânără a fost ucisă de teroriști, prin tăierea gâtului, pentru că nu a vrut să-l renege pe Cristos și să-și abandoneze credința. Ea este o martiră. Omul acela plângea mult…”

Rugăciune pentru Ecuador și Japonia
Piața a rămas mută, uimită… Succesiv, papa Francisc și-a exprimat solidaritatea față de ecuadorienii din zona de nord a țării, victime ale unui alt tip de tragedie: un violent cutremur de pământ, soldat cu circa 80 de morți și sute de răniți. De asemenea, pontiful și-a îndreptat gândul spre japonezii din Kumamoto, loviți de seismul petrecut joi [14 aprilie]. “Ajutorul din partea lui Dumnezeu și a fraților să le dea forță și sprijin”, s-a rugat Sfântul Părinte.

În reflecția imediat precedentă rugăciunii Regina Coeli, papa Francisc a indicat izvorul din care se alimentează credința, izvorul din care credința își trage forța: Isus Cristos, Păstorul cel Bun.

“Aceste cuvinte ne ajută să înțelegem că nimeni nu se poate considera discipol al lui Isus dacă nu dă ascultare vocii sale. Iar această ascultare nu trebuie înțeleasă în mod superficial, ci, dimpotrivă, necesită implicare, făcând posibilă o autentică cunoaștere reciprocă, care poate genera o urmare generoasă, exprimată prin cuvintele ‘și ele mă urmează’. Este vorba despre o ascultare nu doar cu urechea, dar și cu inima.”

Nimeni nu ne rupe de Isus
Aceste cuvinte ne comunică un sens de absolută siguranță și de imensă duioșie. Viața noastră este pe deplin sigură în mâinile lui Isus și ale Tatălui: “De aceea nu ne mai temem: viața noastră fiind practic salvată de la pierzanie. Nimeni și nimic nu ne va putea smulge din mâinile lui Isus, pentru că nimeni și nimic nu poate învinge iubirea sa. Iubirea lui Isus este invincibilă. Cel rău, marele dușman al lui Dumnezeu și al creaturilor sale, încearcă în diverse feluri să ne smulgă viața eternă. Însă, cel rău nu poate face nimic dacă nu-i deschidem noi porțile sufletului, ascultându-i lingușirile înșelătoare.”

Muncă; demnitate înainte de toate
În cadrul saluturilor finale, papa Francisc a amintit Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, adresând tinerilor și tinerelor aflați în Piața Sfântul Petru îndemnul de a se întreba “dacă Domnul nu-i cheamă cumva la a-și consacra viața în slujba sa”, prin preoție sau viață călugărească.

Totodată, pontiful și-a îndreptat gândul spre numeroasele familii preocupate din cauza lipsei locurilor de muncă:
“Mă gândesc îndeosebi la situația precară a italienilor angajați la call center-uri. Îmi exprim speranța ca demnitatea persoanei umane să prevaleze și nu anumite interese.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia