16.04.2016, Lesbos (Catholica) – Papa Francisc, alături de Patriarhul ecumenic Bartolomeu și de Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și întregii Grecii, au semnat o declarație comună în contextul vizitei pe care au făcut-o sâmbătă pe insula Lesbos. Cei trei lideri au semnat declarația la finalul vizitei lor la tabăra de refugiați Moria, chemând comunitatea internațională să răspundă cu generozitate și compasiune la tragedia migrației forțate, numind-o „criză a umanității”. „Opinia mondială nu poate ignora criza umanitară colosală care s-a produs din cauza răspândirii violenței și a conflictului armat, a persecuției și dislocării minorităților religioase și etnice, și ale dezrădăcinării familiilor din propriile case, încălcând demnitatea umană, drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, citim în declarație.

Cei trei Ierarhi au lansat un apel către comunitatea internațională, cerându-i „să răspundă cu curaj, înfruntând această enormă criză umanitară și cauzele care stau la baza ei prin inițiative diplomatice și de caritate și prin eforturi comune, atât în Orientul Mijlociu cât și în Europa”. Se recunoaște efortul depus până acum pentru asistarea refugiaților, dar se subliniază că este nevoie de „un amplu consens internațional și un program de asistență pentru a afirma starea de drept, pentru a apăra drepturile umane fondamentale în această situație devenită intolerabilă, pentru a proteja minoritățile, pentru a combate traficul de ființe umane, pentru a elimina rutele de călătorie periculoase care traversează Marea Egee și întreaga Mediterană, și pentru a oferi proceduri sigure de relocare”.

Apelul celor trei lideri religioși se îndreaptă și spre comunitățile religioase, „să își sporească eforturile pentru a primi, asista și ocroti pe refugiații de orice credință, pentru ca serviciile de ajutorare, religioase și civile să conlucreze pentru coordonarea inițiativelor lor”. De asemenea sunt încurajate toate țările „ca, atâta timp cât durează această situație precară, să extindă azilul temporar, să le acorde statutul de refugiat celor care întrunesc condițiile, să mărească eforturile de ajutorare și să se implice împreună cu toți oamenii de bunăvoință pentru a pune capăt grabnic conflictelor în curs”.

În viziunea semnatarilor declarației, „Europa se află astăzi în fața uneia dintre cele mai serioase crize umanitare de la sfârșitul celui de al doilea război mondial”. Apoi își declară hotărârea de intensificăm a eforturilor lor pentru a promova deplina unitate a tuturor creștinilor. Mesajul se încheie astfel: „Întâlnirea noastră de astăzi își propune să contribuie la a le da curaj și speranță celor care caută refugiu și tuturor celor care îi primesc și îi asistă. Îndemnăm comunitatea internațională să facă din ocrotirea vieților omenești o prioritate și să susțină, la toate nivelele, politici de incluziune care să se extindă la toate comunitățile religioase. Situația teribilă a tuturor acelora care sunt loviți de actuala criză umanitară, inclusiv foarte mulți frați creștini, cere rugăciunea noastră constantă.”

Exprimaţi-vă opinia