Papa Francisc împreună cu imigranții din tabăra Mòria, în insula Lesbos – RV

16 aprilie 2016.  “Refugiații nu sunt numere, ci persoane: sunt chipuri, istorii de viață și ca atare trebuie să fie tratați.” Cu acest mesaj al papei Francisc, postat  pe reţeaua de socializare Twitter, sâmbătă, 16 aprilie, a început călătoria de o zi în insula Lesbos, din Grecia.

Impregnată de semnificație umanitară și ecumenică, vizita Papei a trezit așteptare și speranță mai ales în rândul refugiaților din Centrul Mòria, devenit după acordul dintre Uniunea Europeană și Ankara un loc de detenție, potrivit definiției date de organizațiile umanitare neguvernamentale care activează în favoarea refugiaților.

Așadar, o vizită aflată sub semnul speranței de a suscita o trezire a conștiinței popoarelor și, mai ales, a liderilor politici. De asemenea, o vizită ecumenică, de unire a forțelor în rugăciunea de invocare a ajutorului și protecției divine asupra insulei Lesbos, devenită un simbol al suferinței cauzată de respingere, de teamă, de resurse insuficiente. Dar, mai ales, o vizită aflată sub semnul milostivirii, al dorinței de a le transmite persoanelor aflate în suferință mângâierea divină, după cum reiese din cuvintele adresate de papa Francisc imigranților din tabăra Mòria.

“Azi am dorit să stau cu voi. Vreau să vă spun că nu sunteți singuri. În aceste luni și săptămâni ați îndurat multe suferințe în căutarea unei vieți mai bune. Mulți dintre voi v-ați simțit constrânși să fugiți de situații de conflict și de persecuții, mai ales pentru a vă salva fiii, pe micuții voștri. Ați făcut mari sacrificii pentru familiile voastre. Știți ce înseamnă durerea de a fi lăsat în urmă tot ceea ce vă era drag și – ceea ce este poate și mai dificil – fără a ști ce vă rezervă viitorul.”

Amintind motivul vizitei, Sfântul Părinte le-a spus persoanelor din centru că a venit împreună cu patriarhul Bartolomeu și cu  arhiepiscopul Ieronymos doar pentru a sta cu ei și a le asculta istoriile de viață. “Am venit pentru a atrage atenția lumii asupra acestei grave crize umanitare și pentru a implora rezolvarea. Ca persoane de credință, dorim să ne unim glasurile pentru a vorbi deschis în numele vostru. Sperăm ca lumea să-și dea seama de această situație de necesitate dramatică și să răspundă în mod demn de umanitatea noastră”, a spus Sfântul Părinte, evocând vocația umanității, scopul pentru care a fost creată omenirea:

“Dumnezeu a creat umanitatea pentru ca aceasta să formeze o singură familie; când vreo soră sau vreun frate suferă, cu toții suntem afectați. Cu toții știm, di experiență, cât este de ușor pentru unele persoane să ignore suferințele altora și chiar să exploateze vulnerabilitatea lor. Însă, știm că aceste crize pot face să iasă la iveală ceea ce este mai bun în noi”

Papa Francisc a dorit să lase un mesaj de speranță imigranților din centrul Mòria, amintind că Dumnezeu nu ne lasă niciodată singuri în momentele de suferință:
“Darul cel mai mare pe care ni-l putem oferi reciproc este iubirea: o privire îndurătoare, grija iubitoare exprimată prin ascultarea și înțelegerea celuilalt, un cuvânt de încurajare, o rugăciune. Să împărtășiți acest dar unii cu ceilalți. Nouă creștinilor ne place să istorisim episodul Bunului Samaritean, un străin care a văzut un om în suferință și s-a oprit imediat pentru a-l ajuta. Pentru noi este o parabolă care vorbește despre milostivirea lui Dumnezeu, care se adresează tuturor. Dumnezeu este Îndurător. Este totodată un îndemn de a arăta aceiași milă față de cei care se află în nevoie. Fie ca toți frații și surorile noastre din acest continent să vină în ajutorul vostru, asemenea Bunului Samaritean, cu același spirit de fraternitate, solidaritate și respect față de demnitatea omului, care a caracterizat timp de multă vreme lunga sa istorie.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia