Papa Francisc semnând declarația comună – OSS_ROM

RV 16 Apr 2016 „Opinia mondială nu poate ignora criza umanitară colosală, provocată de răspândirea violenței și a conflictului armat, de persecuția și dislocarea minorităților religioase și etnice și de dezrădăcinarea familiilor de propriile case, violând demnitatea umană, drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, se citește în declarația comună semnată sâmbătă, 16 aprilie 2016, de papa Francisc, patriarhul ecumenic Bartolomeu și arhiepiscopul Hieronymos al II-lea, al Atenei și întregii Grecii.

„Din Lesbos”, afirmă cei trei lideri religioși, „facem apel la comunitatea internațională să răspundă cu curaj, înfruntând această criză umanitară enormă și cauzele care-i stau la bază, prin inițiative diplomatice, politice și caritative și prin eforturi comune, atât în Orientul Mijlociu cât și în Europa”.

Cei trei lideri religioși spun că „în calitate de conducători ai Bisericilor noastre, suntem uniți în dorința de pace și în preocuparea de a promova rezolvarea conflictelor prin dialog și reconciliere. În timp ce recunoaștem eforturile deja făcute pentru ajutorarea și asistența refugiaților, imigranților și a celor care caută azil, ne adresăm tuturor responsabililor politici pentru ca orice mijloc să fie folosit pentru a se asigura că persoanele și comunitățile, inclusiv creștinii, pot rămâne în ținuturile natale și se pot bucura de dreptul fundamental de a trăi în pace și siguranță. Implorăm solemn, împreună, încetarea războiului și violenței în Orientul Mijlociu, o pace justă și de durată și o reîntoarcere onorabilă pentru cei care au fost constrânși să-și abandoneze propriile case”.

În declarația comună semnată de cei trei lideri religioși se mai spune că „Europa se găsește astăzi în fața uneia dintre cele mai serioase crize umanitare de la încheierea celui de-al II-lea Război Mondial. Pentru a înfrunta această provocare, facem apel la toți discipolii lui Cristos, să-și amintească de cuvintele Domnului, după care vom fi judecați într-o zi: «Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine. […] Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut» (Mt 25,35-36.40)”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia