16 aprilie 2019: călătoria apostolică a papei Francisc la Lesbos, în Grecia – RV


 15 aprilie 2016. Voluntarii care activează în cadrul organizației neguvernamentale “Serviciul Iezuiților pentru Refugiați”, din Grecia, sunt convinși că cine ajunge la Lesbos nu emigrează doar pentru a pleca de acasă. Ei istorisesc despre bătrâni și persoane cu dizabilități, fără a face distincție dintre cei fugiți din cauza războiului și cei care migrează din motive economice.
În contextul vizitei papei Francisc, cu desfășurare sâmbătă, 16 aprilie, organizațiile catolice “Caritas” și “Jesuit Refugee Service” au denunțat o serie de violări ale drepturilor migranților care, la Lesbos, se află în tabăra din Moria, “în prezent un centru închis de unde migranții nu sunt autorizați să plece”, se citește într-o notă difuzată de “Caritas”.

“Dat fiind controversatul acord al Uniunii Europene, ce prevede respingerea în Turcia a migranților care debarcă în insulele grecești, vizita pontifului n-ar fi putut avea loc într-un moment mai potrivit, ținând cont că acest acord încalcă legislația internațională și principiul nerespingerii solicitanților de azil”, se spune într-o declarație publică a organizației neguvernamentale “Jesuit Refugee Service”.

Părintele Leon Kiskinis, unicul paroh catolic din insula Lesbos, a vorbit la telefon cu Francesca Sabatinelli, colega noastră de la redacția în limba italiană. Despre semnificația vizitei papei Francisc în insula Lesbos, părintele Kiskinis a spus:
P. Kiskinis: În primul rând, nu cred că este întâmplătoare alegerea papei Francisc de a veni aici, la Lesbos, unde ajung migranții plecați de pe coastele turcești. Cred că alegerea se datorează faptului că simplii locuitori ai insulei au demonstrat o fraternitate fără precedent în aceste locuri. Oamenii nu au închis ușile și inimile, nu au înălțat bariere și nu au trasat frontiere, ci au oferit primire acestor persoane, cu speranța că vor putea primi ospitalitate în Europa, în această patrie a drepturilor omului. În opinia mea, aceste persoane care sosesc de pe coastele turcești, în căutarea unui viitor mai bun, trebuie să poată experimenta această primire în Europa drepturilor omului.

Referindu-se la dimensiunea ecumenică a acestei călătorii, parohul comunității catolice din insula Lesbos a spus:
P. Kiskinis: Cred că pentru rezolvarea acestei crize migratorii nu trebuie lucrat de unii singuri, ci este necesară colaborarea nu doar dintre națiunile europene dar și între Biserici, pentru a da mărturie de unitate în această perioadă de criză. Trebuie înțeles că persoanele care fug de război, neavând alte alternative,  nu pot fi oprite construind bariere.

Părintele Kiskinis a vorbit despre implicarea comunității catolice de pe insulă în sprijinirea migranților. Deși redusă numeric, comunitatea catolică trăiește credința în mod concret, nu abstract, a spus singurul preot catolic din insula Lesbos. Extinzând privirea la restul populației din Lesbos, prelatul a explicat că locuitorii continuă să-și manifeste solidaritatea, deși, în prezent, sunt autoritățile și diferitele organizații neguvernamentale cele care gestionează primirea și găzduirea temporară a migranților pe teritoriul insulei.

 

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia