Vitraliu cu Duhul Sfùnt sub formă de porumbel, aflat în bazilica Sfântul Petru, la Altarul Catedrei – RV


 14 aprilie 2016. Este necesar să fim docili și să nu opunem rezistență Duhului Sfânt: a subliniat Papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii, celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a atras atenția în privința acelora care justifică rezistența față de acțiunea Spiritului Sfânt invocând așa-numita fidelitate față de lege. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să ceară de la Duhul Sfânt harul de a-i fi docili.
 Referindu-se la prima lectură din Liturghia zilei, luată din Faptele Apostolilor, capitolul 8, pontiful îl indică pe Filip, protagonistul acestei pagini din Evanghelie, ca fiind un exemplu de docilitate, de ascultare față de Duhul Sfânt. Pagina din Evanghelie referitoare la gestul de obediență față de Duhul Sfânt este diametral opusă față de un fragment din Evanghelie propus zilele anterioare, care relatează drama opunerii, a închiderii inimii față de acțiunea Spiritului Sfânt, așa cum s-a întâmplat cu cei care l-au dat morții pe Ștefan, primul martir.Propunând un paralelism dintre figura unui evanghelizator, Filip, și figura unui demnitar al reginei Candace a etiopienilor care nu știa nimic despre Isus, pontiful explică modul minunat în care reușește să lucreze Duhul Sfânt atunci când i se permite să acționeze, când inimile sunt deschise față de mesajul mântuirii, subliniind că docilitatea față de Duhul Sfânt este izvor de bucurie.

Papa Francisc: “Zilele trecute am auzit despre efectele provocate de rezistența față de acțiunea Duhului Sfânt; azi ne-a fost prezentat exemplul a două persoane docile față de vocea Duhului Sfânt, această supunere fiind un semn al bucuriei. Obediența față de Duhul Sfânt este izvor de bucurie, căci chemarea Duhului Sfânt este sursă de bucurie.”

Sfântul Părinte a îndemnat la rugăciune pentru a cere această docilitate, sugerând formularea pe care preotul Elia i-o sugerează tânărului Samuel: ‘Vorbește Doamne, slujitorul tău ascultă’.

Papa: “Aceasta este o frumoasă rugăciune pe care o putem face și noi, mereu, spunând: ‘Vorbește, Doamne, căci eu ascult’, aceasta fiind o rugăciune de cerere a docilității față de Duhul Sfânt, docilitate ce duce mai departe Biserica. Doar dacă devenim instrumente ale Spiritului Sfânt, Biserica își continuă parcursul. Să spunem această rugăciune de mai multe ori pe zi, atunci când avem vreo îndoială, când nu știm cum să acționăm sau, pur și simplu, atunci când vrem să ne rugăm. Prin această rugăciune, să cerem harul docilității față de Duhul Sfânt.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia