Papa Francisc, mesager al păcii și dialogului – OSS_ROM


 RV 13 Apr 2016 „Mesager de pace și dialog”, astfel descrie administratorul apostolic al Caucazului, monseniorul Giuseppe Pasotto, călătoria papei Francisc în Georgia și Azerbaidjan, care va avea loc de la 30 septembrie la 2 octombrie 2016. Episcopul Pasotto spune că „Papa va veni și pentru a încuraja comunitățile”, informează agenția Sir.
Atât în Georgia cât și în Azerbaidjan catolicii sunt o minoritate religioasă, iar episcopul Giuseppe Pasotto este un punct de referință pentru catolicii latini din Georgia și Armenia.

În Azerbaidjan, unde din 2011 există o prefectură apostolică condusă de monseniorul Vladimir Fekete S.D.B, sunt aproape patru sute de catolici, împărțiți în două comunități. O comunitate este constituită din străinii care lucrează în țară, iar cealaltă din credincioși locali, rod al unei bogate activități misionare saleziene. Azerbaidjan-ul, țară vizitată de papa Ioan Paul al II-lea în 2002, este însă o țară majoritar musulmană: 62% dintre locuitori sunt musulmani șiiți, iar 25% sunniți. De asemenea, 12% din populație sunt ortodocși în comuniune cu patriarhatul de Moscova.

În Georgia, țară majoritar ortodoxă, comunitatea catolică este mai consistentă, numărând 50 de mii de membri. Este vorba, așadar, de state cu situații complet diferite, unde, însă, Biserica Catolică trăiește împreună cu alte confesiuni și religii majoritare.

Vizita papei Francisc în aceste teritorii este semnificativă pentru cel puțin două motive. Primul este că Papa vizitează două țări, Armenia și Azerbaidjan, care sunt în conflict, iar această vizită aprinde speranța unui acord de pace în regiunea Nagorno-Karabakh. Al doilea motiv este că Sfântul Părinte vizitează regiunea Caucazului, unde comunitățile catolice nu sunt semnificative din punct de vedere numeric, dar sunt de mare valoare întrucât fac legătura cu realități diverse.

În ceea ce privește Georgia, programul vizitei Pontifului Roman nu a fost încă stabilit.  Referitor la vizită, episcopul Giuseppe Pasotto spune: „Ne-am rugat mult și ne vom ruga în continuare pentru ca vizita să fie și o ocazie de a face cunoscut rolul Sfântului Părinte în promovarea unității Bisericii”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia